Първо в Lupa.bg: Съветник на Румен Радев кадрува в МВР

Николай Копринков смени Венцислав Кирчев с Атанас Илков

Актуални новини
18:20 - 11 Август 2022
7081
Първо в Lupa.bg: Съветник на Румен Радев кадрува в МВР

Съветникът на президента Николай Копринков извършва чистка във вътрешното ведомство вместо министър Иван Демерджиев. По негово нареждане бе освободен Венцислав Кирчев от Национална полиция и на негово място бе сложен Атанас Илков, станал известен с провалената акция в Лясковец, при която Петко Стрелеца уби баретата Емил Шарков, твърдят пред Lupа.bg източници от обкръжението на Румен Радев.

Копринков имал мераци МВР шефовете да са живели и работили в Пловдив и околностите, тъй като самият той е от града под тепетата. Атанас Илков е от пазарджишкото село Величково и е бил зам.-шеф и шеф на пловдивската полиция. Иван Демерджиев също е избиран по признак местоживеене. Самият той поне 20 години работи като адвокат в Пловдив.

„Венцислав Кирчев бе човек на Рашков, затова хората на Радев го махнаха“, твърдят нашите източници. По думите им президентът се готви да управлява дълго със служебни кабинети, затова е оставил както Николай Копринков, така и Димитър Стоянов, който стана служебен министър на отбраната, да се обграждат със свои хора. Интересен факт е, че двамата съветници на президента са в постоянен конфликт и именно затова Румен Радев е дал възможност на единия да кадрува в МО, а на другия в МВР. 

Копринков не е завършил школата в МВР, нито е учил в полицейско училище. Той има бакалавърска степен по „Физическо възпитание“ от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ през 2004 г. По-късно завършва магистърска степен в три специалности: „Управление на социално-педагогически дейности с деца и юноши“ (2008 г.), „Политики и стратегии в публичната администрация“ (2008 г.) и „Защита на информацията“ (2010 г.)

Въпреки това е назначен за съветник по вътрешна политика и гражданско общество на президента на с указ № 51 от 23 януари 2017 г. След това с указ № 1 от 7 януари 2019 г. е назначен за секретар по вътрешна политика и гражданско общество на президента. Във втория мандат на Румен Радев е назначен за секретар по вътрешна политика и гражданско общество с указ № 16 от 22 януари 2022 г. Преназначен е на длъжността секретар по вътрешна политика на президента с указ № 99 от 30 март 2022 г.