Първо в Lupa.bg: Шок в Народния заради смъртта на Йосиф Шамли

Хитовите "Калигула" и "Братя Карамазови" падат временно от афиша, докато се намери заместник на талантливия актьор

Култура
10:05 - 29 Октомври 2019 (обновена)
16976
Първо в Lupa.bg: Шок в Народния заради смъртта на Йосиф Шамли

Черната вест за смъртта на един от най-талантливите и играещи актьори в Народния театър - Йосиф Шамли предизвика истински шок сред трупата, научи Lupa.bg. Тъжната новина за кончината на 47-годишния артист бе съобщена тази сутрин от Съюза на артистите в България. Той си е отишъл тази нощ. По информация на Lupa.bg Шамли не е страдал от някакво заболяване, бил в добра физическа форма, не се оплаквал от нищо и затова смъртта му е твърде загадъчна и за най-близките му колеги от театъра.

Йосиф Шамли партнираше на Деян Донков в "Калигула"

Йосиф Шамли е един от водещите актьори в Народния театър и участва със значими роли в 7 спектакъла, всички, от които са хитови и пълнят залите. Директорът на Народния Мариус Донкин също е в шок и поради факта, че всички тези касови представления временно трябва да слязат от афиша, докато бързо се намери кой от колегите му да го замести. "Това ще е много, много трудно, тъй като Йосиф имаше особено излъчване, ролите му са специфични и сега режисьорите ще имат нелеката задача да търсят негови заместници и само с няколко репетиции да ги вкарат на сцената", коментира пред Lupa.bg близък колега на Шамли, който подобно на всички е потресен от смъртта му.

Актьорът в представлението на македонския режисьор Деян Пройковски "Братя Карамазови"

Йосиф Шамли играе в следните хитови спектакли - "Калигула", "Братя Карамазови", "Наблюдателите”, ,,Опит за летене”, ,,Спускане от връх Морган”, ,,Теремин: музика, любов и шпионаж”, "Вишнева градина".

Шамли в представлението "С любовта шега не бива"

Талантът участва и в спектакъла на Теди Москов "Редки тъпанари", поставен в Русенския театър, който обаче гастролира из цялата страна.

Най-вероятно сбогуването с актьора ще бъде в Народния театър, а оттам по-късно ще съобщят подробности.


Колажът от снимки на Йосиф Шамли е на Съюза на артистите

"Разделихме се с големия български актьор от еврейски произход Йосиф Шамли, който напусна този свят едва на 47 години. Носител на наградата АСКЕЕР 1995 за поддържаща мъжка роля за Били Бибит в "Полет над кукувиче гнездо" от Дейл Васерман и Кен Киси и АСКЕЕР 2016 за поддържаща мъжка роля за Цера в “Ничия земя” по Данис Танович", изказаха съболезнования от Организацията на евреите в България "Шалом".

"Ще го запомним с великолепните му роли в Народния театър, а за българската еврейска общност той остави и още една празнина. Като основател и ръководител на детската театрална школа и школа за възрастни към Еврейски център "Бейт Шалом", Шамли възпита няколко поколения в любов към театъра и самочувствие на сцената, реализирайки чудесни постановки. Организацията на евреите в България "Шалом" изказва искрени съболезнования към неговото семейство и близки. Зихроно ливраха! Поклон пред паметта му!", пишат от "Шалом".