Първо в Lupa.bg: Шокиращи нови цени на пурите, вдигнаха ги 3 пъти

Новини
16:07 - 26 Октомври 2022
12604
Първо в Lupa.bg: Шокиращи нови цени на пурите, вдигнаха ги 3 пъти

Тройно поскъпване на качествените кубински пури изненада неприятно баровците у нас. Най-престижните марки в света - "Кохиба" и "Тринидад", които и преди не бяха никак евтини, вече се продават на стъписващи цени, които се струват твърде високи дори на милионерите, установи проверка на Lupa.bg.

Така една малка "Кохиба" в момента струва 108 лева (при 42 лв. допреди няколко месеца), а по-престижните модели на марката достигат до 200 лева бройката. Съответно кутия с 25 броя от кубинските цигари е между 2800 и 6000 лева!

Положението с другата премиум марка - "Тринидад", е същото. И там цените са увеличени точно 3 пъти за няколко месеца. Ако през лятото една бройка вървеше между 30 и 40 лева в зависимост от модела, сега са между 98 и 120 лева. "Тринидад" са любимите пури на олигарха Васил Божков (на снимката в заглавието).

Новите цени на пурите "Кохиба" са стъписващи дори за милонерите. Кутия от 25 бройки от лимитираната серия вече надхвърля 6000 лева

Новите цени на кубинските пури се появяват след близо 6-месечен световен дефицит на хаванските цигари, причинен от рекордно високото търсене в Азия и от спадналите обеми на производство вследствие на пандемията от Ковид-19, която засегна сериозно Куба. Оказа се, че голяма част от работниците във фабриките за първокласен тютюн са починали вследствие на коронавирусната инфекция, а младите не искали да полагат толкова изтощителен труд на полето. Това свива производстното на пури през 2021 г. с над 35%, вследствие на което се получава сериозен дефицит на пазара. Сред първите отрязани пазари бяха тези в Европа, а с приоритет бяха зареждани магазините в Дубай, Токио и Пекин.

Съответно, тази година кубинската компания "Хабанос", която произвежда водещите марки, реши да отговори на търсенето, като увеличи драстично цените. Неотдавна пък 50% от държавната фирма бе продадена на китайски инвеститор, който премести центранния офис в Сингапур. Така цените на пурите изхвърчаха в небесата и скоро отново ще са лукс, присъщ единствено на милионерите. 

Пазарът на пури в България се разви сериозно в последните 10 години и възлиза на над 30 милиона лева годишно. Официалният представител на кубинските марки "Калиман Кариби" има няколко престижни магазина в София, а освен това стоката се продава в молове и в някои от по-лъскавите бензиностанции.

Добрата новина е, че все пак има и по-евтини кубински марки на пазара, където увеличението не е толкова съществено. Така или иначе обаче, в момента кубинска пура на цена под 25 лева, няма.