Първо в Lupa.bg: Щъркели бедстват в априлската зима (СНИМКИ)

Актуални новини
17:57 - 02 Април 2020
2222
Първо в Lupa.bg: Щъркели бедстват в априлската зима (СНИМКИ)

Стотици щъркели, които долетяха в България, подмамени от топлото време в края на март, сега бедстват в априлската зима, научи Lupa.bg.  

"Снеговалежите принуждават идващите от юг ята щъркели да нощуват на земята, а не по клоните на дърветата и стълбовете. Птиците не виждат през нощта, възможно е да излизат на пътя", съобщиха от организацията DOG Help - BG и помолиха шофьорите да бъдат внимателни да не наранят птиците.

В сдружението са получили обаждания от различни райони, че има много щъркели кацнали по земята близо до пътните платна.


"Почти всяка година се случва това в България, по това време на годината когато има снеговалежи. Ако видите премръзнал щъркел приберете го на топло и след това го пуснете на свобода. Само бедстващи щъркели, просто кацнали няма смисъл, ако са добре да ги гоните и хващате, защото така губят калории", казват от DOG Help - BG.

"Всеки който иска и види бедстващи щъркели може да ги нахрани с риба, пилешко месо, на малки парчета поставени в плитък съд", добавят от организацията.

Същевременно във фейсбук групата "Забелязано в София" също бяха публикувани снимки на зъзнещи щъркели в гнездата си.


"Миналата година ги спасяваха, огньове палеха, носеха им храна. А сега зарад таз корона, нищо, пише фейсбук потребител в групата. Други успокояват, че щъркелите се приспособяват към студа и ще оцелеят.

"О, милите щъркели и те са в извънредно положение", казва трети, а четвърти шеговито добавя да се обяви кампания DMS shtarkel.

"Ще издъръжат, те се оттеглят основно заради храната. Не заради студа", убедени са част от членовете на групата.