Първо в Lupa.bg: Сигнали за бомби и в училищата в Западните Балкани

Децата в Сърбия, Северна Македония, Босна и Черна гора от месеци са заплашвани

Общество
14:29 - 27 Март 2023
2861
Първо в Lupa.bg: Сигнали за бомби и в училищата в Западните Балкани

От месеци наред училищата в Западните Балкани са под обстрела на бомбени заплахи. Досега такива са получени в Сърбия, Черна гора, Босна и Северна Македония. Това каза пред Lupa.bg председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов. 

"В Северна Македония бяха задържани две 15-годишни момчета. Не мисля, че става дума за някакво младежко модно движение, след като сигналите за бомби са в толкова държави", коментира Стоянов. 

Миналия месец на електронните адреси на 19 средни и осем основни училища в Скопие, едно основно училище в Прилеп и съда в Охрид е получена информация за поставено взривно устройство. 

"РСМ е под постоянна бомбена заплаха - фалшива засега. Заплахите идват най-вече на имейлите на училища, както и на обществените институции. Те са вече хиляди, тъй като са от 10 месеца", обясни Виктор Стоянов.

На 16 декември м.г. сигнали за бомби заляха столицата и един от главните градове на Северна Македония. На имейл адресите на десет училища в Скопие и пет в Битоля, както и на Футболната федерация на Македония, хотел „Александър Палас“, хотел „Мериот“, търговски център „East Gate“, спортна зала „Борис Трайковски“ и Международно летище Скопие са получени заплахи за поставено взривно устройство. Сигнал за бомба е постъпил и в ПМГ "Д-р Панче Карагьозов", откъдето се евакуират учениците. Според кмета на община Гази баба Бобан Стефковски има сигнали за поставени бомби в училищата „Григор Пърличев“, „Наум Наумовски-Борче“, „Кръсте Мисирков“, „Кирил и Методий“, „Крум Тошев“, "25 май", "Дане Крапчев" и "Наум Охридски".

Днес сигнали за бомби по имейл бяха подадени в няколко училища в София. В Бургас такива заплахи са получили над 15 учебни заведения. Децата са освободени от занятия днес.  

Във всички училища във Варна има подадени сигнали за взривни устройства. В момента се извършва проверка.