Първо в Lupa.bg: Силва Зурлева кандидатства за шеф на БНТ

Ексклузивно
19:20 - 09 Май 2019
4212
Първо в Lupa.bg: Силва Зурлева кандидатства за шеф на БНТ

Силва Зурлева възнамерява да се кандидатира за генерален директор на БНТ, научи Lupa.bg от свои източници в медийните среди. Това е и причината тя да се раздели с Нова телевизия, където работи близо 20 години.

В сряда в късния следобед „Нова Броудкастинг Груп” съобщи, че Зурлева повече няма да е член на борда на директорите. Тя е във висшия мениджмънт на медията от 1999 г. Първоначалната неофициална информация беше, че Зурлева е помолена да напусне от новите собственици на медиата – братя Кирил и Георги Домусчиеви.

Lupa.bg обаче научи, че всъщност тя сама е поискала да напусне, като най-вероятно ще подаде документи за шеф на БНТ. Днес СЕМ стартира процедурата за избор на нов генерален директор, след като досегашният Константин Каменаров хвърли оставка заради присъдата му от 16 месеца за шофиране в нетрезво състояние. Днес беше открита и процедурата за шеф на БНР – мандатът на настоящия генерален директор Александър Велев изтича на 29 май.

Любопитното е, че в медийните среди упорито се носят слухове, че Вяра Анкова, която в момента е изпълнителен директор на „Нова Броудкастинг Груп”, също може да подаде документи в телевизията-майка. Тя беше генерален директор на БНТ в продължение на два мандата. Вяра Анкова оглави БНТ през 2010 г., наследявайки Уляна Пръмова. През юли 2013 г. Анкова беше преизбрана за още един тригодишен мандат, но управлява телевизията още близо година, тъй като СЕМ не стартира процедура за неин заместник.

Сред другите спрягани кандидати са настоящият и.д шеф на БНТ Емил Кошлуков, който се кандидатира за поста през лятото на 2017 г., когато СЕМ избра Константин Каменаров. Възможно е за „Сан Стефанов” отново да подаде документи и бившият директор на БНР Валери Тодоров – също участник в предишната медийна битка.

Според медийни спецове най-вероятно ще станем свидетели на повторение на конкурса от преди две години със същите участници – спортният журналист Сашо Йовков, бившият главен счетоводител, финансов, изпълнителен и за кратко и.д. генерален директор на БНТ Тома Иванов, както и журналистът с ресор парламент Стоил Рошкев.