Първо в Lupa.bg: Скафандърът на Нийл Армстронг дойде в България

Една от 15-те реплики на костюма е изложена в детския център "Музейко"

Актуални новини
13:42 - 20 Януари 2021
2254
Първо в Lupa.bg: Скафандърът на Нийл Армстронг дойде в България

От 20 януари до 24 март детският научен център "Музейко" ще представи една от общо 15-те реплики на космонавтския костюм, с който Нийл Армстронг стъпва на Луната и променя завинаги човешката история. Репликата е единствената, която пристига в Европа – след нейния престой в  Природоисторическия музей във Виена, тя ще бъде представена в "Музейко". Изложбата се осъществява по повод 50-годишния юбилей от успеха на мисия “Аполо” 11 и Нийл Армстронг - първият човек, прекрачил в друг свят.

"Хюстън, тук база на Спокойствието, “Ийгъл” кацна” - тези знаменити думи прозвучават в безкрайното пространство на Космоса с полета на  космическия кораб “Аполо”11. Командир на неговата мисия е Нийл Армстронг, който на 21 юли 1969 г. става първият човек, стъпил на Луната. След поредица от полети извън земната орбита, НАСА осигурява възможност на Нийл Армстронг и Едуин Олдрин да направят гигантска стъпка за човечеството в друг космически свят.

Макар и днес с нетърпение да очакваме космическия туризъм, няма как да не се запитаме какво е осигурявало безпасността на космонавтите преди цели 50 години и как изглежда първият скафандър, в който човек се е разходил по лунната повърхност! Тази пролет българските деца ще се запознаят отблизо с най-ценния помощник на Нийл Армстронг – неговият костюм.

От 20 януари до 24 март в "Музейко" ще можем да видим реплика на истинския скафандър на Нийл Армстронг. По случай отбелязването на 50 години от успеха на мисия “Аполо ”11, Националният музей по въздухоплаване и аеронавтика (NASM) към Смитсониевия институт в САЩ, който съхранява оригиналния костюм на Нийл Армстронг (с номер А-7L), създава 15 лимитирани реплики на уникалната космическа екипировка. Юбилеят от полета и новите технологии позволяват днес костюмът да бъде мултиплициран с помощта на 3D-сканиране. Съвършено прецизната и автентична изработка ще позволи на милиони хора в цял свят не само да се доближат до един безпрецедентен момент в човешката история, но и да научат любопитни факти за професията космонавт.

Скафандърът ще очаква посетителите на детския научен център  от днес с любопитни и малко познати факти.