Първо в Lupa.bg: Скандална наредба затваря 1000 автошколи

У нас
17:24 - 05 Март 2021
5949
Първо в Lupa.bg: Скандална наредба затваря 1000 автошколи

Заради приетата на тъмно наредба 37 за придобиване на шофьорска книжка 1000 автошколи ще спрат да работят. Според новия текст всички центрове за подготовка на водачи трябва да имат собствени полигони, а това практически е невъзможно. За това алармира пред Lupa.bg председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка инж. Йонко Иванов.  

„Трябва да разполагаме не само с площадка, но и с данните на собственика, от когото евентуално ще е я наемем. Нека хората, които предлагат това, да покажат къде в България могат да се намерят 1000 такива площадки. Освен Автомобилна администрация трябва да уреди въпроса с личните данни на собствениците, тъй като Законът ги защитава“, посочи Иванов.

По думите му променената наредба 37 не кореспондира с новата концепция на Държавна агенция „Безопасност на движение по пътищата“. До края на месеца трябваше да дадем предложения за изменение на учебната документация, на нормативната база, с която да се подобри качеството на обучението. Наредбата вече е готова, без обаче нашите предложения да са зачетени. Нещо повече тя не е публикувана за обществено обсъждане. Това е честа практика на Автомобилна администрация, което ми дава основание да смятам, че всичко се прави на тъмно. Именно това предизвиква недоволство в моите колеги и те се стягат за национален протест. Ако транспортният министър подпише наредба 37, ще излезем на улицата на 16 март“, обясни автоинструкторът.

„В момента няма узаконен статут на обучението на магистралата, защото кормуването е 3 часа, а се дават 2 часа. Не можем за 1 час да излезем от населеното място, за да стигнем до магистралата. Автомобилна администрация е тази, която трябва да промени методиката на обучението и провеждането на изпити, а не само да говори за контрол“, посочи експертът.

„Днес бях на изпит и 25 минути не можахме да започнем - веднъж поради липсва на интернет и втори път поради липса на свързаност между така наречените технически средства. На кой обаче му пука, че аз ще изгубя половин час време, за да обиколя половин населено място, за да намеря интернет покритие. Връщането на GPS- системата и свързаността между два телефона е предварително изградена схема за прибиране на едни пари вбъдеще, а може би в настоящо време“, предупреди Иванов.