Първо в Lupa.bg: Социални плашат с отнемане на деца, ако се обучават вкъщи

У нас
12:45 - 29 Август 2019
19932
Първо в Lupa.bg: Социални плашат с отнемане на деца, ако се обучават вкъщи

Чиновници от социалната министерство, представители на училища и детски градини и полиция правят хайки на територията на цялата страна, за да убеждават родители да пуснат децата си на училище, а да не ги обучават в самостоятелна форма у дома. В противен случай майки и бащи са били притискани с методи на сплашване, включително за отнемане на родителски права, алармираха пред Lupa.bg организаторите на националната протестна мрежа срещу привидно спряната Стратегия за детето. По тяхна информация вчера в Бургаско родители, отказали да пратят хлапетата си в клас на 15 септември, са били мъмрени от социалните, които ги предупредили, че се готви спешно прещане на полицейски екип за отнемането на малчуганите от семейната им среда.

Протестиращите срещу последните поправки в Закона за закрила на детето, както и всички последвали от това промени в нормативните актове на други закони, напомнят, че извеждането на непълнолетни и малолетни лица от родителското попечителство е крайна мярка и се прилага едва тогава, когато са изчерпани всички други възможности у дома. "Ако този член и алинея от закона не са спазени, участниците в такова "мероприятие" могат да се окажат подсъдни и то за деяние "кражба на дете" и освен това в режим на превишаване на пълномощията", казват още те. 

Тази сутрин от организацията информира на пресконференция за казуса и отправи призив да бъдат отменени вече предприетите поправки в законите. "Неправителствените организации създават политики за семейството и ги лобират в парламента, без да са наясно с нуждите на семействата. Не се зачитат и неприкосновените права на родителите", каза адвокат Виктор Костов. По негови наблюдения семейството се третира като форма на обгрижване от държавата и богато финансиране от страна на НПО-та, които целят да се доближат с държавата. Юристът е категоричен, че българското семейство няма нужда от чужди организации да посредничат между него и децата. "Националната стратегия на детето на практика противопоставя детето на неговото семейство. Може би има добри моменти, но те са много малко в сравнение с цялостната философия на тези документи", смята Костов. И съобщи за още един фрапиращ случай - на баща, който е бил задържан от полицията заради създадена брошура с критика към Държавната агенция за закрила на детето. 

Междувременно от организацията започнаха изготвянето на брошури преди 15-и септември, както и декларации за родителите, против въвеждането на ранно сексуално образование в детските градини и училищата. Както Lupa.bg първа писа, на 7 септември предстои общонационален протест срещу поправките в законите, както и ще бъдат предприети разговори с политически формации за законодателна инициатива за премахването на гласуваните в началото на тази година текстове.