Първо в Lupa.bg: Стотици на протести заради отнетото бебе Катерина

Министър и депутат се заеха със случая, адвокатът на медиците ни в Либия пое защитата на семейството

Общество
13:15 - 16 Януари 2020
5937
Първо в Lupa.bg: Стотици на протести заради отнетото бебе Катерина

Стотици нашенци излязоха на протести в София, страната и в Германия заради 7-месечното бебе Катерина, което бе отнето от социалните служби в Хамбург по сигнал на местни лекари, че върху него може би е упражнено насилие от родителите. Майката и бащата на кърмачето - Мирена и Георги Славови са категорични, че дългочаканото бебе не е подлагано на никакъв тормоз, а е обичано и желано. Пеленачето обаче вече няколко дни е при приемно "семейство" в Германия. 

Историята започва с катастрофа на семейство Славови в Унгария, от която малката Катерина получава хематом в мозъка и счупени фаланги на едното краче. След намеса на неврохирурзите в Хамбург, детето е спасено, но медик от болницата там се усъмнява, че то може да има и по-стар хематом. След сигнал до социалния орган "Югендамт" малката е отнета от родителите си без право да я виждат и дори да й носят кърма, при положение, че е хранена все още предимно с нея. Към днешната дата Мирена и Георги имат право да я виждат през няколко дни, до съдебното решение на немските власти, което предстои на 21-и януари.  

Протести бяха организирани в София пред немското посолство, в родния на родителите град Кубрат, в Русе, както и в няколко немски града. Онлайн петициите за връщането на бебето в семейството му наброяват вече 5000 подписа, а лично външният министър Екатерина Захариева вчера се е обадила на Мирена Славова, за да я увери, че България наблюдава изкъсо казуса. Да окаже подкрепа на семейството се е включила и депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова, избрана от Русе. 

Адвокат Владимир Шейтанов, който се бори за правата на нашите медици в Либия, пък пое защитата от българска страна. Семейството е наело и германски адвокат. А сестрата на майката декларира, че веднъж прибрала се в семейната си среда, настоява Славови никога да не се връщат в Германия, макар че там живее едната баба на детенцето.