Първо в Lupa.bg: Търсят се преболедували от COVID-19

Политика
12:10 - 29 Септември 2020
3895
Първо в Lupa.bg: Търсят се преболедували от COVID-19

Масов скрийнинг за наличие на антитела пое доброволческа организация с фейсбук страница в търсене на хора, преболедували COVID-19 и вече отърсили се от вируса, за да дарят реконвалесцентна плазма, научи Lupa.bg. 

Става въпрос за призив в социалните мрежи всеки, който знае за предприятие или компания, в които е имало случаи на коронавируса, да съобщят, за да може да се организира тестване за антитела. Не всеки, сблъскал се с COVID-19, обаче ги развива или ги развива в достатъчно висок титър. Затова е необходимо и точно определяне, за да се предприеме самото плазмонабиране, уточняват организаторите. В над 10 на сто от асимптоматичните случаи или прекаралите инфекцията леко изобщо не се наблюдават антитела срещу вируса. 

Един пациент, преболедувал и изградил антитела срещу SARS-CoV-2 може да дарява плазма всяка седмица и да спаси поне четирима пациенти с тежко протичане на заболяването. 

Няколко лекари у нас бяха съживени с много тежки показатели именно чрез преливане на плазма. Говори се, че и топ кардиохирургът проф. Генчо Начев е бил подложен на преливане, за да се възстанови.

"Всеки би могъл да допринесе за нашата кауза (реконвалесцентната плазма - достъпна за всеки нуждаещ се), като сподели открито или на месинджъра информация за предприятие, фирма и др., където е имало клъстери.  Ние бихме могли да говорим със съответните управители за това как техните служители могат да станат донори на реконвалесцентна плазма и да организираме консултиране на желаещите, тестване за антитела и пр., така че по-бързо да напълним фризера на Националния кръвен център с реконвалесцентна плазма.Ако имате идеи за по-ефективно търсене на преболедували, които не са свързани с разговори с болници и лекари, споделете ги ТУК", гласи апелът.