Първо в Lupa.bg: Тежък диабет уби Радослав Янкулов

Бившият шеф на БНР си отиде само на 66

Ексклузивно
18:12 - 05 Май 2019 (обновена)
14658
Първо в Lupa.bg: Тежък диабет уби Радослав Янкулов

Един от най-популярните гласове в родния радиоефир, бившият директор на Българското национално радио Радослав Янкулов е починал внезапно днес, съобщиха негови близки във фейсбук. Към момента няма яснота за причината за неговата кончина.

От години обаче Янкулов страдаше от тежък диабет. Преди 2 години той направи тежка сърдечна криза вследствие на болестта и като по чудо бе спасен. Най-вероятно ситуацията се е повторила, като този път се е оказала фатална за живота му.

В свое интервю през 2011 г. Радослав Янкулов сам разказва за битката си с болестта. "Имам диабет. Съобразявам се с този факт. Правя всичко възможно да живея по максимално интересен, полезен и приятен за мен начин. Често хората около мен ми правят забележка, че слагам сол в салатата. Аз мисля, че ако не се сложи сол, няма да ми е сладко. Твърдят, че солта е вредна. Като не ям сол, какво ще направя? Ще си удължа живота с 5 години? Това години ли са?! Това са просто 5 години, в които ядеш безвкусна манджа! Имам свои теории, които не са лекарски и не са природосъобразни. Но на мен ми вършат никаква работа!"

Назад в годините Янкулов е български спортен журналист и предприемач, генерален директор на БНР от 23 май 2013 г. до 17 май 2016 г. Именно заради болестта си Янкулов предпочете да се оттегли и не се кандидатира за втори мандат. Управлението му в националното радио пък бе, да го кажем любезно като за покойник - доста спорно. Най-големите звезди на БНР открито застанаха срещу него, а съмнения за корупционни афери, свързани със скъпоструващи ремонти, го съпътстваха и след края на мандата му.

Янкулов е роден в София през февруари 1953 г. Учи в 7-а гимназия, но в края на 10-и клас се премества в спортното училище "Олимпийски надежди". Завършва ВИФ и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". През 1976 г. постъпва в БНР. В края на 80-те напуска "Хоризонт" и за кратко е зам. главен редактор на спортната редакция в БНТ.

Оглавява частното радио "Експрес" през 1992 г. от самото му тръгване, а когато го напуска, става шеф на "Радио 99". След него оглавява софийския канал на пловдивското радио "Канал Ком". След това оглавява новото радио "Спорт". Шеф е на пресслужбата на БФС от 2001 до 2003 г.

Радослав Янкулов е семеен, има две дъщери – Теодора и Александра. Все още няма яснота кога ще е поклонението пред тленните му останки.