Първо в Lupa.bg: Трима с картончета от ДС лъснаха при Кирил Петков и Асен Василев

Политика
16:00 - 01 Ноември 2021
6998
Първо в Lupa.bg: Трима с картончета от ДС лъснаха при Кирил Петков и Асен Василев

Трима кандидат-депутати от новата формация "Продължаваме промяната" на екс служебните министри Кирил Петков и Асен Василев лъснаха с картончета за принадлежност към бившата ДС, сочи проверка на ресорната комисия. 

Двама от тях са в листата на ПП в Силистра - Ерджан Ахмед, който е бил агент с псевдоним Деян, Васил Събев, вербуван към Второ главно с псевдоним Аспарух. Кандидат-депутатът Тома Томов пък е разкрит от списъка с номинации във Варна с псевдоним Хитов. 

Куриозно обаче е появяването на разузнавачката Светла Златева в списъка с картончетата, тъй като тя е от "лустриращата" коалиция на Петър Москов и Цветан Цветанов - НОД и е кандидатка за народен избраник от Велико Търново. 

Трима са представителите на ГЕРБ в позорния списък - двама в Плевен и един в Пловдив, 15 са от БСП. 

Трима са агентите на бившата ДС в листите на ИБГНИ - в Благоевград, Плевен и Бургас. 

Единствено от ДБ се представят без връзки с ДС, както бе и на предишните избори. "Проверка на Комисията по досиетата показва, че ние оставаме единствената политическа сила, сред формациите, които ще влязат в 47-ото Народно събрание, без агенти от комунистическите служби в листите си", похвали се съпредседателят на Зелено движение Борислав Сандов. И коментира: 

"Това не е случайно. Ние поставяме ясно изискване към всички кандидати в избори да декларират, че нямат принадлежност към бившата Държавна сигурност. Защото укрепването на правовата държава изисква институциите да бъдат освободени от задържалата се с десетилетия сянка на комунистическия режим и от олигархични зависимости. Лустрацията е ключова, само че пълната лустрация, не просто по отношение на хора, които са били ангажирани с комунистическите структури на ДС и висшите ешалони на властта, но и 90-те години. Да отворим разработките на МВР и да се види разни хора как са станали богати и влиятелни".