Първо в Lupa.bg: Убиецът от "Соло" наглее, иска възобновяване на делото

Михаил Въжаров, баща на една от жертвите: Няма как да се случи

Новини
12:49 - 13 Септември 2024
3389
Първо в Lupa.bg: Убиецът от "Соло" наглее, иска възобновяване на делото

Убиецът от "Соло" Илиян Тодоров нагло е поискал възобновяване на делото, по което е осъден да лежи "доживот" за двойното убийство пред клуб "Соло" За 26 септември е насрочено дело, в което той ще се опита да обърне нещата в своя полза. 

"Това няма как да се случи, няма никакви законови основания. Този иск е направен от безизходица, за да може да се вдигне някакъв медиен шум. Разговарях с прокурорите, те са категорични, че ново дело не може да има", каза пред lupa.bg Михаил Въжаров, баща на убития хокеист Кирил Въжаров, който преди минути съобщи новината за Lupa.bg. 

Двойното убийство пред дискотека „Соло“, която се намира на метри от Съдебната палата, бе извършено на 18 април 2009 г. Тогава след скандал с нож бяха наръгани Васил Александров и хокеиста Кирил Въжаров, които починаха. Техен приятел също бе нападнат, но оцеля.

По случаят бе задържан Илиян Тодоров от Перник. Окончателната присъда на Тодоров бе потвърдена от ВКС в края на 2013 г.

Той обаче избяга от България, за да не излежи доживотната си присъда. Тогава му помогна съдия Румяна Ченалова, на която по-късно й беше образувано досъдебно производство. След време тя започва да работи като адвокат. Беше заловен в Узбекистан и предаден на българските власти. 

Ето и новата информация по случая:

26.09.2024 г., 09.30 ч., зала № 23 – наказателно дело № 681/2024 г. (искане за възобновяване от Илиян Т., осъден по делото „Соло“ и екстрадиран от Република Узбекистан), ІІІ н. о., докладчик: Даниел Луков

Делото е образувано по искане за възобновяване от задочно осъдения Илиян Т. поради неучастието му в наказателното производство.

С присъда от 09.12.2011 г. на Софийския градски съд Илиян Т. е признат за невиновен и оправдан по повдигнатото му обвинение за извършването на убийство по хулигански подбуди на две лица и опит за убийство на трето лице, като опитът е останал недовършен по независещи от дееца причини.

С нова присъда от 02.04.2013 г. на Софийския апелативен съд първоинстанционната присъда е отменена и Илиян Т. е признат за виновен по повдигнатото му обвинение за извършването на убийство по хулигански подбуди на две лица и опит за убийство на трето лице, като му е наложено наказанието „доживотен затвор“. Уважени са частично предявените граждански искове по делото.

С решение от 04.12.2013 г. по к.н.о.х.д. № 1479/2013 г. на ВКС е оставена в сила присъдата на въззивния съд.

С искането на Илиян Т. се иска възобновяване на производството и връщане на делото за ново разглеждане от стадия, когато се твърди, че е започнало задочното производство, а именно пред въззивния съд.