Първо в Lupa.bg: Уволняват виновните полицаи за смъртта на бореца Пламен Пенев след година

Служителка на МВР е държала краката на републиканския шампион, а четирима нейни колеги са го притискали до земята

Общество
16:20 - 05 Януари 2024
4320
Първо в Lupa.bg: Уволняват виновните полицаи за смъртта на бореца Пламен Пенев след година

Двамата отстранени полицаи заради смъртта на бореца Пламен Пенев в Стара Загора е възможно да бъдат уволнени, след като преключат дисциплинарните производства срещу тях. А това може да стане след няколко месеца, дори година. Униформените вероятно ще бъдат отстранени за погазване на Етичния кодекс. Това обясни пред в Lupa.bg адвокатът на роднините на починалия мъж Емануил Йорданов.

По думите му съдът също може да отстрани виновните полицаи след приключване на делото. „Моите клиенти не искат да има уволнения, просто искат да се разбере истината, а не да се потули. Когато има голям обществен отзвук за нещо, то нещата се развиват, както искат гражданите. Най-вероятно ще има отстранени служители от системата на МВР“, предположи адвокатът.

Според него случаят в Стара Загора изисква ръководството на МВР да се събере и да вземе мерки срещу подобни инциденти. „Трябва да има обучение на полицаите, както и да се проверява на 6 месеца психическата им пригодност“, съветва правозащитникът, който е бивш вътрешен министър.

Републиканският шампион по борба Пламен Пенев е бил задушен от петима полицаи при инцидента в Стара Загора. Това показват записите от бодикамерите на служителите на реда. Те потвърждават информацията от аутопсията, че борецът е починал от задушаване. Новото е точната бройка на ченгетата. 

Кадрите показват, че една от униформените служителки държи краката на мъжа, а другите четирима се опитвали да го обездвижат, притискайки го силно до земята. По този начин белите дробове на Пенев дълго време са били със силно ограничен капацитет на работа и това е довело до задушаване.