Първо в Lupa.bg: Варненската болница "Света Марина" е по-зле от бразилски затвор! (СНИМКИ)

Майки се оплакаха от мезиреята, в която трябва да бъдат лекувани и обслужвани техните деца

Новини
13:58 - 30 Август 2022
6903
Първо в Lupa.bg: Варненската болница "Света Марина" е по-зле от бразилски затвор! (СНИМКИ)

В XXI век и в центъра на Европа една болница прилича по-скоро на бразилски затвор, отколкото на медицинско заведение, където трябва да бъдат лекувани децата ни. Няколко майки, чиито деца са в отделението по инфекциозни болести в УМБАЛ “Св. Марина”, проплакаха от условията, които са повече от мизерни, меко казано.

Кремена Кънева, заедно с Ваня Караджова, Жана Николова, Димитрина Филадова, Свилена Георгиева, Мариела Цекова, Поли Троянова и Надежда Рангелова-Бояджиева изляха мъката си в социалната мрежа, като приложиха и актуални снимки, датиращи от преди два дни.

Ето какво споделиха дамите, а под поста, коментарите са повече от показателни и жлъчни. Но не са насочени към дамите, а към лекарският екип и директорът на болницата, който около средата на август отказа проверка. Тогава полиция искаше да нахлуе, но д-р Силва Андонова осуети тази инспекция.

Ето и мнението на Кремена Кънева, подкрепено от останалите родители:

"Европейски град. Варна. Дата: 28.08.2022г.

Детска стая в отделение по инфекциозни болести УМБАЛ “Св. Марина”.

Заплата на директора на болницата за 2021 г. е 13 572 лв. месечно НЕТО, без включени допълнителни хонорари.

Ще ви спестя подробностите за отношение и брой лекари, пардон, лекаР на два етажа. Плюс манипулационна за децата ЕДИНСТВЕНО в ковид сектора.

Това оставям за вас.

За тях утре започваме с писмата към всички институции.

Не е срамота. Това е жестока безстопанственост, граничеща с огромен риск от множество фатални последици".

„Това е единствената болница в страната, която възпрепятства законна проверка, за което сме сезирали Прокуратурата“, обясни преди две седмици пред Lupa.bg Мая Илиева - председател на синдиката.

Поводът за проверката е подписка на медицинските сестри срещу липсата на дофинансиране в здравната система, която е била взета от д-р Силва Андонова. Така директорът на болницата е попречил тя да стигне до Народното събрание.

Сестра Мариела Стоянова, която е подкрепила колежките си от цялата страна, е била заплашена с уволнение и за наказание е преместена в COVID звеното. Тя е била оставяна сама на смяна и това я накарало да напусне.

„Преди да бъде преместена в COVID звеното, е била е подложена на натиск в Стерилната база от ръководството на болницата. Всички ходели в 7.30 часа на работа, само нея са я задължавали да започва в 7 часа", разказва Мая Илиева.

Обяснението на директорката за недопускане на проверката е, че Стерилна база е с ограничен достъп. Въпреки това шефът на охраната премина през цялото звено без калцуни, без шапка, с цивилни дрехи и без да спазва, каквито и да било изисквания. 

„Света Марина“ е единствената болница, чийто принципал е Медицински университет - Варна, което е станало по времето на Кирил Ананиев.