Първо в Lupa.bg: Вдигат Спартана за двамата ни офицери в Ирак

Общество
15:03 - 06 Януари 2020
3087
Първо в Lupa.bg: Вдигат Спартана за двамата ни офицери в Ирак

Военният министър Красимир Каракачанов вдига С-27 "Спартан" за евакуация на двамата ни офицери на територията на Ирак заради ескалиращото напрежение след ликвидирането на иранския лидер Касем Солеймани, научи Lupa.bg. 

Каракачанов по-рано днес съобщи, че двамата висши военни са в безопасност и нямало повод за тревога, защото те били на обучение, а не на военна мисия, към личния състав на иракската армия и се връщали обратно у нас след 2 седмици. 

На освещаването на бойните знамена пред храма "Александър Невски" обаче министърът все пак уточни, че има план за евакуацията им и в близките дни ще се реши дали да бъдат изтеглени. За целта обаче трябва да има общо решение на НАТО. 

По думите му ако стане тотално изтегляне от Ирак, това крие рискове и означава да се възобнови конфронтацията между три общности - сунити, шиити и кюрди. Неговото лично мнение е, че обстановката в Близкия Изток е доста напрегната.

"Ислямска държава е предимно сред сунитската част на иракчаните - шииитите гледат със симпатии на Иран, а Иран ги подпомага. И сега може да има възраждане на влиянието на Ислямска държава. Съмнявам се, че силите за сигурност ще се справят с тази част. Тези няколко дни буквално ще стане ясно дали напрежението ще ескалира или ще стане по-спокойно. Лично аз не съм оптимист", анализира Каракачанов. 

По информация на Lupa.bg има готовност военните ни да се приберат в рамките на 24 часа.