Първо в Lupa.bg: Вигенин води листата на БСП за европейските избори

Почти е решео: №2 ще е Свиленски, №3 - Иван Ченчев, №4 - Велизар Енчев

Ексклузивно
17:15 - 29 Февруари 2024
7699
Първо в Lupa.bg: Вигенин води листата на БСП за европейските избори

БСП вече избра кой ще бъде водач на листата й за европейския парламент. Това ще е Кристиян Вигенин, научи Lupa.bg от редови социалисти. Кандидатурата му ще бъде официално оповестена след няколко седмици. Тази година левицата мислела отрано да започне кампания, а не да чака последния момент.

Повечето хора на "Позитано"20 са озадачени от избора на лидерката. Досега се смяташе, че тя ще пробва да се спаси в Брюксел и ще се кандидатира за евродепутат. Нинова обаче се отказала и се впуска в битка за трети лидерски мандат в БСП - нищо, че това противоречи на устава на партията, който самата тя предложи и утвърди.

В листата за европейския вот на БСП под №2 ще бъде поставен Георги Свиленски, а след това се нареждат Иван Ченчев и близкия до партията журналист Велизар Енчев, който за кратко бе и депутат в един от парламентите от листата на БСП. Това обаче едва ли има някакво значение, тъй като според социолозите партията-столетница ще успее да прати не повече от един депутат в Брюксел. Изборният праг за европейските избори е 5,83%.

Нито един от досегашните евродепутати на БСП - Елена Йончева, Цветелина Пенкова, Петър Витанов и Сергей Станишев, няма да бъде включен в листите. Възможно е Йонева и Витанов да се кандидатират от името на "Левицата", мълви се усилено в партийните централи.