Първо в Lupa.bg: Вижте дома на патриарх Неофит (СНИМКИ)

Личности
19:30 - 03 Юни 2021
14856
Първо в Lupa.bg: Вижте дома на патриарх Неофит (СНИМКИ)

Блага вест долетя от Софийска митрополия - след няколкомесечно боледуване и спазване на строга изолация патриарх Неофит се върна на работа. Негово Светейшество прекара и Великденските празници, и Гергьовден в болница и на легло и доста отслабна покрай болежките. За щастие, благодарение на усилията на лекарите и на силната си вяра, патриархът вече стъпи на крака и се придвижва без чужда помощ.

Лекарите дори вече му разрешават да излиза навън и да се среща с духовници - нещо, което доскоро му беше забранено от страх да не се зарази с коронавирус.

Днес Негово Светейшество посрещна Съветниците на Софийска епархия в сградата на Софийската света митрополия. Приемът се осъществи в обновения кабинет на Софийския митрополит, на етажа на новоремонтирания епископски дом. На челно място в кабинета е изобразена Старозаветната Света Троица, а нови стенописи, свързани с историята на Епархията, вече благоукрасяват и входа към етажа.

На срещата присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Алексий, ефимерий на Драгалевския манастир „Успение Богородично“, иконом Стефан Стайков, предстоятел на столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. „Красно село“, протойерей Радослав Трайков, предстоятел на столичния храм „Успение Богородично“ на пл. „Ручей“, проф. д-р Александър Омарчевски, както и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска св. митрополия.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи своя благослов към членовете на Епархийския съвет и им пожела успешно заседание за полза на светата ни Църква. Те от своя страна благодариха за приема и изказаха своята духовна радост от срещата си с Негово Светейшество, както и възхищението си от обновения и благоукрасен интериор на Софийската света митрополия.

Срещата завърши с тържествено многолетствие за първойерарха на Българската православна църква. От снимките, които бяха разпространени от Българската патриаршия се вижда, че 75-годишният патриарх изглежда добре, усмихва се благо и ходи сам.