Първо в Lupa.bg: Влади Калинов става шеф на ДНСК?

Политика
11:05 - 20 Май 2021
12720
Първо в Lupa.bg: Влади Калинов става шеф на ДНСК?

Архитект Влади Калинов най-вероятно ще бъде новият шеф на ключовата Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК), научи Lupa.bg. Той бе дългогодишен шеф на дирекция "Общински строителен контрол" в Столичната община, но преди време напусна поста заради скандала със застрояването на терасата-покрив на вече бившия началник на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

През юни 2019 г. Калинов се оттегли след разговор с кмета на София Йорданка Фандъкова, която не останала удовлетворена от обясненията му защо е прекратил процедурата по издаване на заповед за премахване на построените без строителни книжа навеси на терасата в апартамента на Георгиев.

Арх. Калинов бе директор на "Общински строителен контрол" от първите месеци на встъпването в длъжност на Бойко Борисов като кмет през 2005 г. и на Петър Диков като главен архитект на София. Преди това Калинов е бил началник на отдел в същата дирекция. В биографията му има и период като главен архитект в Банкя.

Вчера началникът на ДНСК Иван Несторов подаде оставка и бе преместен на друга позиция по негово желание, стана ясно от съобщение на МРРБ. Министърът на регионалното развитие Виолета Комитова му благодарила за всеотдайната работа и за приноса му в институционалното укрепване на ДНСК. Несторов остава в системата на МРРБ, но не се посочва на какъв пост.

Напускането му идва само няколко дни след решението на Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд, че може да продължи дocтpoявaнeтo нa нeбocтъpгaчa “Злaтeн вeк” в столичния квартал “Лoзeнeц”. Работата по сградата бе спряна със заповед на ДНСК, докато Несторов бе шеф на строителния контрол.

Оттеглянето му от поста съвпада и с искания на “Изправи се! Мутри вън!”. Преди дни във фейсбук съпредседателката на коалицията Мая Манолова заяви, че Несторов има сериозен принос за “изграждането на това безобразие”, както и в случая с Алепу и като цяло за презастрояването по Черноморието и в София.

Същевременно днес от строителната фирма „Артекс, строяща небостъргача „Златен век" в столичния квартал "Лозенец", заявиха, че ще построят сградата, тъй като тя е законна.

"С решение от 14 май 2021 г. Върховният административен съд окончателно отмени Заповедта на ДНСК, с която строежът на сградата беше спрян повече от две години. След като делото премина на разглеждане през четири съдебни състава и по него бяха назначени три комплексни технически експертизи, с абсолютна категоричност беше установено, че сградата отговаря на всички нормативни и технически изисквания", казаха от "Артекс".