Първо в Lupa.bg: Властите в Москва с право да нахлуват в домовете и да арестуват всеки

Опасаха с картечници входовете и изходите на руската столица, евакуираха музеи и молове

Актуални новини
17:45 - 24 Юни 2023
7448
Първо в Lupa.bg: Властите в Москва с право да нахлуват в домовете и да арестуват всеки

Въвеждането в Москва на режим на контратерористична операция дава широки правомощия на силовите структури в Русия - на полицията, на Федералната служба за сигурност и на армията. Това е абсолютен прецедент в историята на Русия, тъй като за пръв път в Москва властите въвеждат такъв режим.

Той беше установен днес от кмета Сергей Собянин, след като наемническата групировка "Вагнер", която значително помогна за руската инвазия в Украйна, обяви военно неподчинение и призова за свалянето на Путин.

През годините контратерористични операции бяха провеждани в Кавказ - на територията на цяла Чечня от 1999 до 2009, а също така и в отделни региони на съседните на Чечня руски кавказки републики - Дагестан, Ингушетия, Карачаево-Черкезия и Северна Осетия.

Контратерористичната операция в Москва и в Московска област се провежда с цел "унищожаване на терористите", както и с цел "предотвратяване на възможни терористични атаки".

Същевременно днес руският президент Владимир Путин подписа закон, който разрешава неподчиняващите се на въведеното на места военно положение да бъдат задържани за 30 дни.

В руския федерален закон "За противодействие на тероризма" подробно е описано какво представлява контратерористичната операция. Това е особен правов режим, който се въвежда в отделни региони на Руската федерация. Той се въвежда в екстрени ситуации, когато е невъзможно терористите да бъдат заловени по друг начин. 

Особеният режим позволява на властите по улиците да патрулират танкове и друга специална военна техника, да има денонощни патрули, а също така правата на гражданите да бъдат значително ограничени.

Провеждането на контратерористична операция означава и въвеждане на комендантски час, ограничаване на свободното придвижване на гражданите, проверки на гражданите, на техните домове и на личните им коли по всяко време, забрана на продажбата на оръжие, взривове и боеприпаси.

Ето какви широки правомощия имат руските власти в режим на контратерористична операция:

1. Властите може да влязат без разрешение във всеки частен обект, без да се нуждаят от съдебна заповед.

2. Принудително изселване на гражданите от техните домове, ако се смята, че те представляват опасност за другите или пък за да се гарантира тяхната сигурност.

3. Масова проверка на документите. Ако съответният гражданин не разполага с документ, който да удостовери личността му, той е подлежи на принудително завеждане в полицията или в други компетентни институции.

4. Засилена охрана на обществени сгради и на обекти от национално значение, на възлови транспортни артерии, както и на обекти с особена историческа, материална, културна, научна или художествена стойност.

5. Контрол на телефонните разговори и прекъсване на Интернет и на средствата за комуникация. Това се прави с цел прихващане на информация за възможни терористични атаки.

6. Ограничаване на използването на личните превозни средства на гражданите. Хората трябва да се подчинят на властите, ако те изискат от тях да предоставят личните си коли в полза на държавата с цел превозване на пострадали до болници, както и за преследване на терористи.

7. Преустановяване на работата на заводи и предприятия с опасни производства, при които се използват взривове и химически и биологически опасни вещества.

Днес бе съобщено и че руски войници са разположили картечници в югозападния край на Москва, според снимки, публикувани от вестник "Ведомости", предаде Ройтерс. 

Снимките показват и полицаи, които са се събрали на позицията, където магистралата М4 достига до руската столица. По тази магистрала се движат бунтуващите се наемници от "Вагнер".

Също така музеите в близост до Кремъл бяха евакуирани. В събота следобед има съобщения за евакуация на Третяковската галерия, музея „Пушкин“ и Дома на културата.

В Дома на културата "ГЕС-2" е получено анонимно обаждане за бомбена заплаха, съобщи абонат на Телеграм канала Avtozak Live.

„Всички посетители и служители са навън, процедурата е проведена без паника“, добавиха от пресслужбата на "ГЕС-2". В сградата има специално обучени кучета, органите на реда проверяват информацията за бомбата.

Освен това в Москва бяха евакуирани търговските центрове „Мега Белая дача“ и „Квартал“.