Първо в Lupa.bg: Властта се стресна, май ще даде великденски добавки на пенсионерите

Политика
20:57 - 05 Април 2023
16814
Първо в Lupa.bg: Властта се стресна, май ще даде великденски добавки на пенсионерите

Министър-председателят Гълъб Донев, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров и министърът на финансите Росица Велкова ще представят утре възможностите за изплащане на великденски добавки, съобщиха тази вечер от правителствената пресслужба.

Преди два дни от Националния осигурителен институт обявиха, че изплащането на пенсиите през този месец ще е в нормален график - от седми април, петък, без да се споменават великденски добавки.

Миналата година бяха изплатени по 70 лева на всеки с пенсия, толкова възрастните хора получиха и за Коледа. Ако и сега сумата бъде същата, ще са необходими 140 милиона лева. Ако в бюджета не се намерят достатъчно средства, сумата може или да бъде намалена или да е диференцирана и да не е еднаква за всички възрастни.

Първоначалната идея на правителството беше да не се дават бонуси на възрастните хора. Заради силната обществена реакция обаче служебната власт в крайна сметка май е решила, че ще отпусне средства за пенсионерите. Според източник на Lupa.bg, в момента се обсъждат няколко варианта. Най-реалистична изглежда идеята да се отпуснат по 30 лева на пенсионерите, които получават до 500 лева на месец. Те са около 1,3 милиона души. Това би струвало на бюджета около 40 милиона лева.

Смята се, че лично президента Румен Радев е помолил служелния премиер и финансовия министър да намерят начин да подпомогнат най-уязвимите от инфлацията пенсионери в навечерието на светлия празник.