Първо в Lupa.bg: Връщат Павел Васев с правителствения самолет на 7 май

Общество
16:40 - 03 Май 2019
2834
Първо в Lupa.bg: Връщат Павел Васев с правителствения самолет на 7 май

Директорът на Българския културен институт в Москва Павел Васев, който там бе покосен от тежък инсулт и вече 4 месеца лежи прикован на легло в руска болница, ще бъде транспортиран с правителствен самолет до София на 7 май, научи първо Lupa.bg от високопоставени източници. За тази дата са се договорили съвместно лекуващите го лекари в Москва, началникът на клиниката по неврохирургия в „Пирогов” проф. д-р Николай Габровски и българските и руските официални власти.

Датата е избрана след сложна съгласувателна процедура между България и Русия, така че да може да бъде осигурен въздушен коридор и ВИП самолетът да излети безпрепятствено от някои от московските летища и да кацне на Летище „София”. Тази дата е избрана и за да е след продължителните празници у нас и преди официалния Ден на победата в Русия – 9 май.

68-годишният Павел Васев бе покосен от тежък инсулт малко преди Коледа и оттогава лежи прикован на легло в болница в руската столица.

Известният режисьор и дългогодишен шеф на различни културни институции у нас и бивш зам.-министър на културата е в будна кома и състоянието му е изключително тежко. По молба на бившия министър на културата и настоящ шеф на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов преди дни за Москва замина неврохирургът проф. д-р Николай Габровски – смятан за светило в своята област.

Той е прегледал Васев и въпреки че е констатирал, че състоянието му е изключително тежко е преценил, че засега то е стабилно и може да издържи полета от Москва до София, който трае 2 часа и половина. Интелектуалецът ще бъде придружен от анестезиолог и медицинска сестра от „Пирогов”, вероятно и от кардиолог, които ще се грижат рязката смяна на въздушното налягане да не окаже пагубно влияние върху здравето му.

Основният двигател по прибирането на Павел Васев у нас е Вежди Рашидов. Преди дни той обясни, че лично е помолил премиера Бойко Борисов да нареди изпращането на правителствен самолет да прибере тежко болния в родината му. Засега е ясно, че държавата не поема никакви разноски по транспортирането на културния шеф, а всичко свързано с този полет е платено от приятели на Васев.

Политици, творци и бизнесмени, сред които Цветан Цветанов и депутати от ГЕРБ, Стефан Данаилов,  Калин Сърменов, Иво Хаджимишев, Георги Гергов, Борислав Дионисиев събраха около 12 000 евро. Своята лепта дадоха и трупата и зрителите на Сатирата, където от няколко седмици тече кампания за подпомагане на лечението на бившия директор на театъра. Вежди Рашидов и съпругата му кардиологът от „Пирогов” д-р Снежа Бахарова са се ангажирали от самото начало, когато научават за инсулта на Васев, всячески да му помогнат.

Лечението на директора на културния ни институт в Москва обаче струва много скъпо в Русия, а застраховката, която той има като държавен служител с ранг на пълномощен министър, вече изтича. Нито държавата, нито близките могат да поемат непосилните разходи. На ден лечението му струва 1000 евро, а реално той е в болница 120 дни. Затова се налага и ако в крайна сметка състоянието му позволява бившият зам.-министър на културата да бъде транспортиран в България и да бъде настанен в неврохирургията на „Пирогов”, която се смята за една от най-добрите в България.