Първо в Lupa.bg: ВСС спъва старта на политическия проект на Гешев

Борислав Сарафов търси начин да уволни дисциплинарно предшественика си като прокурор 

Политика
16:54 - 06 Юли 2023
3411
Първо в Lupa.bg: ВСС спъва старта на политическия проект на Гешев

ВСС все още умува какво да прави с искането на бившия главен прокурор Иван Гешев да бъде освободен от съдебната система. Именно за това Прокурорската колегия на ВСС реши вчера да остави без разглеждане молбата му. Това означава, че той все още се води прокурор и не може да се занимава с политика.

 „Ако хипотетично на есен има избори 2в1 и Гешев иска да участва в тях със своята партия, това не може да се случи. 3-4 месеца са му необходими, за да регистрира политическия си проект в ЦИК, както и да го впише в регистъра на партиите”, обясни пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов.

По думите му, освен че Гешев може да не отиде на избори, е възможно и да не получи 20-те заплати, които му се полагат за прослужено време. Има вероятност ВСС да търси начин да го уволни дисциплинарно като магистрат за уронване престижа на съдебната система, но затова трябва да се върне в прокуратурата. Ако това се случи, тогава той може да не получи полагащите му се 280 000 лв.

Според политолози нищожни са шансовете на Иван Гешев като политик. „При него има политически амбиции, но липсва електоралната база и идеологията, които са свързани. Той трябва ясно да се обособи в политическата ниша”, препоръча Цветанка  Андреева.

Адв. Димитър Марковски пък смята, че провалът му като главен прокурор ще доведе до неуспех на бъдещия политически проект. „Самата констатация за уронване на престижа на една от изключително авторитетните институции в държавата – не е доба заявка за бъдещ политически проект”, заяви и Марковски.