Първо в Lupa.bg: ВСС уволнява Гешев и като магистрат?

Бившият главен прокурор става адвокат

Политика
16:00 - 16 Юни 2023
7819
Първо в Lupa.bg: ВСС уволнява Гешев и като магистрат?

Бившият главен прокурор Иван Гешев най-вероятно ще бъде уволнен от ВСС и като магистрат. Тъй като той е уронил престижа на съдебната власт, няма да може да се върне в прокуратурата, обясниха пред Lupa. bg юристи. 

"В закона няма текст, който да посочва какво се прави с уволнен главен прокурор. Ако Гешев не беше отстранен, можеше да избере къде да работи. След като изтече мандатът на  Цацаров, той предпочете да оглави КПКОНПИ", припомни юристът Даниел Божилов. 

Най-вероятно Иван Гешев ще продължи да посещава съдебната палата, но като адвокат. Тъй като има достатъчно професионален стаж, няма да се налага да държи изпити. Достатъчно е да обяви намерението си пред някоя адвокатска колегия в страната. Най-вероятно това право няма да му бъде отказано. 

И.д. главен прокурор Борислав Сарафов най-вероятно ще остане на поста си 2 години. "Трябва да има ново ВСС, да заработи новият Закон за съдебната власт, да се изчака решението на КС за Иван Гешев и чак тогава ще се избере редовен главен прокурор", обясни Даниел Божилов.

Той посочи, че кадровиците на Темида малко са прецакали Сарафов с избирането му за и.д. главен прокурор, тъй като заради новия закон за Съдебната власт той вече не може да бъде шеф на Националното следствие. Ветето на президента Румен Радев може обаче да го спаси. Ако народните представители се съобразят с него, Сарафов остава шеф на Следствието за вбъдеще. 

С 8 гласа "за" и само 1 "против" Сарафов беше избран на извънредно заседание за шеф на държавното обвинение по много бърза процедура.

Главният прокурор се избира и освобождава от Пленума на съдебния съвет, т.е. с участието на съдиите в съвета. Сега Прокурорската колегия, която доскоро неотклонно следваше волята на Гешев, самостоятелно назначи временен главен прокурор.