Първо в Lupa.bg: Заливат ни с по-евтини краставици от Гърция, вносът от Турция секна

Българското производство поскъпна много заради повишаването цената на тока, очаква се от понеделник нов скок с поне 10%

Новини
13:05 - 05 Февруари 2022
7866
Първо в Lupa.bg: Заливат ни с по-евтини краставици от Гърция, вносът от Турция секна

Една от най-дискутираните теми у нас е тази за цената на краставиците. Всичко поскъпна, а една от основните съставки на таратора подгони 8 лева на пазара. У нас вече на заливат с гръцко производство краставици, като килограмът върви към 6,50 лева, но на борсови цени, научи Lupa.bg. Т.е. дори и с малка надценка да се продава на пазара, пак няма да е по-малко от 7 лева.

Причината за внос от Гърция е, че този от Турция е секнал. Преди време от югоизточната ни съседка идваха огромни количества плодове и зеленчуци, но доставките са силно ограничени или постепенно спират, което е принудило нашенските продавачи да потърсят други варианти, за да задоволят нуждите на българина.

Всъщност те разкриват, че пазарът не върви много, а хората се цупят на цените и не купуват, което води до друг проблем - част от продукцията започва да се разваля, независимо, че температурите са все още ниски, и са принудени да я изхвърлят.

"Просто хората трябва да ни разберат, че няма как да работим и да продаваме на загуба. Поскъпването на тока е причина за повишаване на цените на всичко, но ние няма какво да направим", вдигат рамене и коментират търговците.

Поскъпване с по лев на килограм се забелязва и за патладжана, а марулята вече е гони 2 лева. Лошата новина за потребителите е, че от понеделник се очаква нова актуализация на цените в посока поскъпване с поне 10%.

И за сравнение - ето какви бяха цените през февруари 2021 година:

Краставици – 3,90 лева

Мандарини – 2,60-2,90 лева

Тиквички – 3 лева

Маруля – 1,10 лева

Домати – 2,80 – 4,20 лева

А ето какви са цените през февруари 2022:

Краставици – 6,80 – 7,70 лева

Домати – 3,80 – 4 лева

Тиквички – 4,40 лева

Патладжан – 5,90 лева

Маруля – 1,80 лева

Мандарини – 3,30 – 3,90 лева.