Първо в Lupa.bg: Заплатите тръгнаха надолу, семейният бизнес фалира!

Кризата започна да се отразява, а резултатите са - служители в неплатени отпуски и хора без работа

Новини
10:25 - 25 Март 2020
2920
Първо в Lupa.bg: Заплатите тръгнаха надолу, семейният бизнес фалира!

Пандемията от коронавируса и извънредното положение у нас започна да дава своите "резултати". Фирми започнаха да преразглеждат договорите на своите служители и да им намаляват заплатите, научи Lupa.bg.

На доста от местата работодателите вече намалиха заплатите на своите работници с 20 процента, което е само стартът на това начинание.

"Със сигурност икономическата криза ще удари България сериозно, но ние ще се опитаме да задържим своите служители и да продължим да функционираме на пазара. Трябва да направим това свиване на бюджета, за да не се налагат по-драстични мерки. Ако положението бързо се възстанови, разбира се, заплатите ще бъдат възстановени, а ще има и бонуси. Но на този етап това е само пожелателно", коментира пред Lupa.bg директор на фирма, която търгува най-често с Израел с доставка на перилни препарати.

Не по-различно е и положението с дребните търговци, които имат малки магазинчета за алкохол, цигари и сладки неща. Някои от тях дори започнаха да затварят и да правят ликвидационна разпродажба на стоката си.

На повечето места в центъра наемите на такъв вид магазинчета са доста високи и то за много малки пространства - от няколко квадрата, където трудно можеш да се обърнеш или да влязат повече от двама човека наведнъж.

Спуснатите щори на магазините или отворени, но безлюдни търговски обекти, вещаят едно - затваряне.

На доста от местата отбелязват сериозен спад в оборота. Причината е една - народът купува масово от големите вериги магазини, където цените на стоките са малко по-ниски, в сравнение с кварталната бакалия.

Това накара и работодателите да пуснат в неплатен отпуск своите служители, докато премине извънредното положение. Някъде, където могат да си позволят, пускат работниците е в платен отпуск, но се притесняват, че ако пандемията продължи повече време, то тази отпуска ще се изтърколи бързо и на хората няма да им останат дни за почивка през лятото.

Криза има и в складовете за строителни материали, тъй като на никой не му е до ремонти в момента, асвон ако не е наложително или не са го стартирали вече. На този етап съветът на икономистите е да се въздържаме от непланирани разходи и да се спестява за "черни дни", които съвсем скоро ще дойдат.

Снимки: Агнес Методиева