Първо в Lupa.bg: Защо и къде крият изчезналата пътна карта с "Газпром"?

Актуални новини
13:25 - 14 Януари 2022
6082
Първо в Lupa.bg: Защо и къде крият изчезналата пътна карта с "Газпром"?

Изчезналата Пътна карта за развитие на газопреносната мрежа между България и “Газпром” продължава да нажежава ситуацията в енергийния сектор на страната. Днес този въпрос бе обсъждан и в Народното събрание. От думите на министъра на енергетиката Александър Николов стана ясно, че до момента въпреки усилията за намиране на картата, тя все още липсва. 

Въпросът днес бе повдигнат от енергийния експерт от Демократична България Мартин Димитров. "Когато от енергийната комисия миналата година поискахме в двуседмичен срок да ни бъде даден документ за пъртана карта, такъв не ни бе предаден. Помолих и служебния министър тогава да провери какво се случва с документа, той ми каза, че единствено е разбрал, че такъв документ съсществува, но не е ясно къде е", обясни Димитров.

"Документът липсва, а сега се оказва, че въпреки молбата от българска страна, "Газпром" не ни дава пътната карта. Явно не желае да разкрие съдържанието на документа, това не е добре. А този документ е подписан и от България и ние трябва да го имаме", каза още експертът. 

По думите му, за да преговаряме за нов договор, трябва да видим каква е ситуацията, трябва да се види какви ангажименти са предпприети. Например България се отказа от 1 млрд. долара неустойка от предишния договор, но нямаме информация защо това се е случило.

Има международни фактори, които искат България да е зависима от един източник на газ и затова се забави интерконектора ни с Гърция. Ние обаче искаме да имаме и други източници на доставки, допълни Димитров.

Според министър Александър Николов, през лятото на 2021 г. тогавашният енергиен министър дава заповед да се провери наличието на документи, свързани с пътната карта. В резултат на това са открити само документи, в които пътната карта се споменава, но самият официален документ го няма.

Към момента документът все още не е открит. Няма становище и от руска страна, каза Николов. 

Пътната карта за развитие на газопреносната мрежа между България и “Газпром” беше подписаната през 2017 година от тогавашния министър на енергетиката Теменужка Петкова и шефа на “Газпром” Алексей Милер. Какви ангажименти обаче е поела страната ни остава неясно, защото пътната карта липсва.