Първо в lupa.bg: Завеждат дела срещу ръководството на изгорялото пловдивско училище?

Прокурори ще решат до дни дали да има обвинения

Общество
14:15 - 02 Септември 2022
2773
Първо в lupa.bg: Завеждат дела срещу ръководството на изгорялото пловдивско училище?

Срещу ръководството на изгорялото в Пловдив училище „Душо Хаджидеков”  най-вероятно ще бъдат образувани дела, научи lupa.bg от разследващите на инцидента.

Първите заключения на криминалистите е, че огънят е пламнал от небрежност при ремонтни работи.

При разпитите ръководството на училището е изглеждало много притеснено, защото знаело, че то носи отговорност за огнения ад.

Дознателите ще заведат материалите в прокуратурата, където обвинителите до дни ще решат дали да има обвинения за големите щети, нанесени след огъня.

Според управата на училището и заместник-кмета по образование Стефан Стоянов пожарът няма да попречи на навременния старт на учебната година за всички над 1000 възпитаници на училището.

По първоначални данни, пламъците са тръгнали от работници на покрива. Множество полицейски екипи са отцепили целия район около училището, движението на автомобили е спряно веднага.

От училището са евакуирани 50 души, сред които 10 украински деца, които са имали занятия по това време. 

„Сградата на училището има застраховка, която ще покрие щетите. Естествено няма да стане веднага, но училището ще бъде възстановено. Междувременно учениците ще бъдат прехвърлени. Това е едно от знаковите училища в Пловдив, жалко - ето до какво води минута небрежност“, посочи кметът на Пловдив Здравко Димитров. 

По досъдебното производство са извършени действия по разследването - оглед на местопроизшествие, разпитани са свидетели. Предстои назначаването на пожаротехническа експертиза и след нейното изготвяне ще се преценява за повдигане на обвинение.