Първо в Lupa.bg: Жената на Нотариуса си тръгва от МВР?

Гергана Божанова пише заявление за напускане след скандала с назначаването й

У нас
17:15 - 08 Февруари 2024
12044
Първо в Lupa.bg: Жената на Нотариуса си тръгва от МВР?

Жената на разстреляния на 31 януари пред дома му Мартин Божанов-Нотариуса най-вероятно ще бъде принудена за подаде заявление за напускане. Така тя ще отклони вниманието върху себе си за назначаването си в ГДБОП по втория начин, както и ще запази правото си отново да кандидатства в МВР и да се върне на работа там. Това обясниха пред Lupa.bg служители на вътрешното министерство.

Гергана е образцов полицай

Ако Гергана прояви упорство, Калин Стоянов може да поиска освобождаването й, за да се изчисти името на ведомството, което оглавява, след поредицата от скандали със служители на МВР. Именно заради тях мястото му в кабинета след ротацията е застрашено. Той ще направи всичко възможно обаче да остане в министерското кресло.

Съпругата на Мартин Божанов попада в ГДБОП на 20 май 2021 г. Очевидно тя не е проверявана от ДАНС, след като е била допусната на работа. Градският прокурор на София Илиана Кирилова призна, че е скрила информация и така е назначена в дирекцията.

„За да работиш в ГДБОП, трябва да имаш поне 10 г. стаж в МВР. Да си бил малко в някое Районно, след това в СДВР..., за да създадеш професионална биография. Гергана Божанова няма такава“, обясни пред Lupa.bg бивш полицейски шеф.

Калин Стоянов пръв разбира коя е Гергана Божанова и иска да се спре достъпа й до квалифицирана информация близо 3 месеца след назначаването й, за което първа медията ни писа. Тя обаче обжалва и се връща на работа. Сега е в отпуск по майчинство, но това не пречи да й се прекратят трудовите правоотношения, твърдят столични юристи.

„Ако се погледне на майчинството като на болничен, може да бъде уволнена дисциплинарно. Ако не, ще изчакат да се върне на работа. Пък може и да й се размине“, допускат юристите.

Разследващ полицай Гергана Божанова от ГДБОП е винаги готова да (се) напляска (с) лошите хора