Първо в Lupa.bg: Журналистът Георги Тошев гласен за министър на културата?

Култура
16:09 - 27 Юли 2021
9699
Първо в Lupa.bg: Журналистът Георги Тошев гласен за министър на културата?

Известният журналист и телевизионен и филмов продуцент Георги Тошев е бил харесан за министър на културата от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, научи ексклузивно Lupa.bg. Според нашите източници Тошев дори фигурирал в първото, несъстояло се правителство на партията на шоумена.

Слави обаче подозирал, че кабинетът нямало да мине нито в парламента, нито в обществото и затова тогава решил да не жертва ерудирания журналист, а да го запази като вариант за по-късно. В проектокабинета с премиер Николай Василев за министър на културата бе предложена музикалната продуцентка и шефка на "Вирджиния рекърдс" Саня Армутлиева.

Днес служебният министър на културата проф. Велислав Минеков обяви, че е бил поканен от партията на Слави Трифонов да запази поста си на културен министър и в редовен кабинет на ИТН. Минеков "засега" отказал поканата, защото не целял постове. "Ако кажа "да", ще обявят: "Този мечтае да е министър, ако кажа "не", ще успокоя цяла банда престъпници", мотивира колебаещия си отговор скулпторът.

До края на седмицата трябва да стане ясен съставът на кабинета с мандата на "Има такъв народ", както и кой ще бъде номиниран за министър-председател. Тогава ще стане ясно и дали Георги Тошев все пак ще бъде предложен за министър на културата. 

Продуцентът на предаването "Преди обед" по Би Ти Ви се ползва с уважение в арт средите. Той е автор на филми и книги за редица известни и обичани наши творци, сред които Наум Шопов, Георги Парцалев, Стефан Данаилов, Татяна Лолова, Цветана Манева, Богдана Карадочева и Стефан Димитров, Соня Йончева, Емил Чакъров, Лили Иванова, Емил Димитров и много други.

Георги Тошев има и мениджърски и административен опит, бил е и съветник на министъра на културата Емма Москова. По образование е филолог и журналист, има опит в редица печатни медии, в БНТ и в Би Ти Ви. Той е сред създателите на вестник „Дневник" и се смята, че е в добри отношения с "Демократична България", от чиито гласове също ще зависи избирането на следващо правителство. Проектът, който му носи най-голяма популярност, е предаването „Другата България“.