Пасажи от делфини в морето край Царево (СНИМКИ)

Туристите доволни от гледката, рибарите роптаят, защото морските бозайници пречат на улова

Общество
20:03 - 30 Май 2020
4320
Пасажи от делфини в морето край Царево (СНИМКИ)

Жителите и гостите на Царево днес станаха свидетели на изключително красиви гледки - в морето се виждат километрични пасажи от делфини, видя фоторепортерът на Lupa.bg. Появата на много морски бозайници е свързана и с факта, че по това време на годината Южното Черноморие буквално завира от риба - сафрид, попчета и малък паламуд, наричан от рибарите циганка.

Десетки любопитни граждани наблюдаваха от Морската градина в Царево как делфините скачат в морето и фотографираха красивите животни.


Не така радостни обаче са рибарите. Според тях популацията на делфини в морето се увеличава драстично и ако държавата не вземе мерки след година в морето няма да има никаква риба.

За да оцелее един от малките делфини, трябва да изяде минимум 15 килограма риба, а големите са още по-лакоми и унищожават двойно повече. Това са вълците на морето и броят и вече е към 3 милиона, твърдят рибари.


Има пасажи с хиляди делфини, които изяждат рибата. Местни рибари настояваха преди време Царево да се направи подобна регулация като в гората и както вълците се избиват, така и броят на делфините да бъде намален. Делфините са вълците в морето, напаст за рибарите и трябва да се разреши законното им убиване, настояват те, с което си навличат гнева на еколозите и на организациите за защита на животните.


Всеки път, когато по родното Черноморие бъде открит мъртъв делфин подозренията за смъртта му падат върху рибарите.

Снимки: АГНЕС МЕТОДИЕВА