ПАСЕ подкрепи Украйна за НАТО

ЕС
14:23 - 23 Юни 2023
1943
ПАСЕ подкрепи Украйна за НАТО

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие резолюция, която подкрепя присъединяването на Украйна към НАТО, обвинява Русия за екоцида в Украйна и призовава Международния олимпийски комитет да забрани на спортистите от Русия и Беларус да участват в Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж през 2024 г.

Това съобщи членът на украинската делегация в ПАСЕ и депутат от украинския парламент Евгения Кравчук във Facebook.

ПАСЕ прие резолюцията, след като 80 членове гласуваха за нея. Тя призовава държавите членки на Съвета на Европа, които са членове на НАТО, да подкрепят влизането на Украйна в Алианса, а също така да подкрепят украинската формула за мир, която призовава Русия да изтегли всичките си войски от цялата територия на Украйна, включително от анексирания Крим.

Резолюцията приветства и създаването на база данни, която ще регистрира щетите, нанесени на Украйна от пълномащабната руска инвазия.

В документа ПАСЕ осъжда разрушаването на язовир Каховка и обвинява Русия за причинения екоцид. Освен това резолюцията обвинява руското ръководство, че "безразсъдно" заплашва с ядрена война и използва окупацията на Запорожката атомна електроцентрала за изнудване.

Членовете на ПАСЕ също така призоваха за по-нататъшна работа по създаването на международен компенсационен механизъм и специален трибунал за престъплението руска агресия. В резолюцията си ПАСЕ заяви, че санкционният натиск и международната изолация на Русия трябва да бъдат засилени.