Пашинян обвини Путин и Лукашенко в опит да унищожат Армения

Русия
11:24 - 23 Май 2024
1648
Пашинян обвини Путин и Лукашенко в опит да унищожат Армения

Арменският министър-председател Никол Пашинян обвини косвено Русия и директно Беларус, че са помогнали на Азербайджан да се подготви за войната в Нагорни Карабах през 2020 г. Припомняме, че Баку превзе територията с десетки хиляди етнически арменци население през миналата година, след като т.нар. руски миротворци в региона не ги спряха по никакъв начин.

Беларуският диктатор Александър Лукашенко заяви, че той и президентът на Азербайджан Илхам Алиев са разговаряли преди войната в Нагорни Карабах през 2020 г. и са стигнали до заключението, че Баку може да победи. Лукашенко също така е посетил Физули и Шуша - две селища, които азербайджанските сили са взели под контрол по време на войната преди 4 години.

Пашинян реагира на изявлението на беларуския президент по време на сесия за въпроси и отговори между Националното събрание на Армения и арменското правителство. Той заяви, че Лукашенко е казал на глас „това, което се опитва да каже метафорично на Армения от четири години“.

Пашинян добави, че знае за поне две страни членки на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), които „са участвали в подготовката на войната през 2020 г.“. Също така заяви, че целта на Азербайджан във войната е била да унищожи „независимата държава Армения“, цитиран от местните медии.

Намекът на Пашинян, че Русия е помогнала на Азербайджан да се подготви за войната в Нагорни Карабах и по този начин е подкрепила целта на Баку да унищожи Армения, е част от постоянните му критики към Москва напоследък. Влошаването на руско-арменските отношения е факт и Пашинян се опитва да отдалечи Армения от политическите отношения и отношенията в областта на сигурността с Кремъл.

Арменският премиер се срещна с иранския върховен лидер Али Хаменей и с временния президент Мохамед Мохбер на 22 май. Това показва, че Иран, който е основен съюзник на Русия, може би възнамерява да продължи да поддържа положителни отношения с Ереван, пише американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).