Пашинян: Страната ни вече не може да разчита на Русия

Русия
11:34 - 02 Февруари 2024
1461
Пашинян: Страната ни вече не може да разчита на Русия

"Нашата страна вече не може да разчита на Русия да бъде неин основен партньор във военната и в отбранителната сфера, защото Москва многократно я е разочаровала и ние трябва да  мислим за изграждане на по-близки връзки със САЩ и Франция", това заяви арменският премиер Никол Пашинян, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

"Трябва да разберем с кого наистина можем да поддържаме военно-технически и отбранителни връзки", каза министър-председателят в Ереван пред арменското обществено радио в отговор на запитване относно реформа на въоръжените сили на страната.

"Преди този проблем бе лесен, защото нямаше такъв въпрос и не беше трудно да се създаде концепция. Преди 95% - 97% от отбранителните ни връзки бяха с Руската федерация. Сега това не може да е така, както поради обективни, така и поради субективни причини", добави той.

Пашинян каза още, че Армения трябва да помисли какви връзки в сферата на сигурността трябва да изгради със САЩ, Франция, Индия и Грузия.

Бившата съветска република Армения, която граничи с Грузия, Азербайджан, Иран и Турция, отдавна разчита на своя съюзник Русия, но Пашинян разгневи Кремъл като постави под въпрос основите на съюза. От разпадането на СССР през 1991 година Русия се конкурира със САЩ за влияние в бившите съветски републики, които са били част и от Руската империя.

Според Пашинян Русия е разочаровала Армения, когато през 2023 г. Азербайджан извърши светкавичната си военна операция, с която отвоюва отцепническия анклав Нагорни Карабах и предизвика бягството на етническите арменци, живеещи в него.

Според Русия собствените неуспехи на Пашинян да се справи със сложната политическа обстановка е основната причина за поражението на арменските паравоенни формирования в Карабах.

Междувременно Азербайджан обвинява Франция, че е посяла семената на нова война с доставките си на оръжия за Армения, с която САЩ също опитват да се сближат.