Паси си спомни за "Трабанта": 2-метровият Манфред Вьорнер едвам се побра в "картонената" кола

Три поколения работиха за членството на България в НАТО, заяви шефът на Атлантическия клуб

Новини
20:25 - 29 Март 2024
2809
Паси си спомни за "Трабанта": 2-метровият Манфред Вьорнер едвам се побра в "картонената" кола

„Всяка политическа кауза има нужда от знаме, от символ. Така се случи, че този трабант беше символ и на миналото, и на пътя, по който сме потеглили”. Това заяви бившият външен министър и председател на Атлантическия клуб в България Соломон Паси пред Нова по повод 20 години от приемането на България в НАТО.

„Тогавашният генерален секретар на НАТО Манфред Вьорнер прие поканата да се качи в автомобила и като слезе, беше питан от журналистите как се е чувствал в една картонена кола, а той беше двуметров мъж. „Как мога да се чувствам, това е немска кола”, каза той. Това беше неговата емблематична забележка, която ни даде знак, че миналото се е преляло в бъдещето”, разказа Паси. 

За пътя на България към Алианса, Паси заяви: „14 години е един много дълъг период в човешкия живот. Рядко се случва един човек да започне нещо и да види неговия резултат. Три поколения работеха за членството на България в НАТО. Изпитал съм емоцията на всеки един от тях”, заяви Паси.

Според него страната ни се присъединила към съюза на доброто. „Символът на лошото в политиката е диктатурата. Символът на доброто е демокрацията. Ако се бяхме провалили за членството в НАТО, вероятността да се провалим и за членство в ЕС”, обясни бившият външен министър на България.

Той разказа, че от Атлантическия клуб 8 години се опитвали да поканят в България папа Йоан Павел Втори. „Той дойде през 2002 г., да каже, че България няма отношение в атентата от 1981 г. срещу него и благослови трабанта. След това бяхме приети в НАТО и в ЕС”, допълни Паси.