Пасторът педофил се изправя пред съда и за неплатени данъци

Англичанинът Даниел Ериксон-Хъл дължи на хазната 31 641 лева

Общество
16:06 - 13 Януари 2021
1817
Пасторът педофил се изправя пред съда и за неплатени данъци

На разпоредителното заседание на делото за неплатени данъци срещу английския пастор Даниел Ериксон-Хъл, Окръжният съд в Сливен даде ход на процеса по същество. Първото заседание е насрочено за 11 февруари.

Според обвинителния акт Хъл дължи на бължарската хазна 31 641 лева - това са неплатени данъци за получени от него дарения в размер на 958 819 лева през периода от 27 юли 2017 г. до 30 септември 2019 година. В момента той е с мярка за неотклонение "Задържане под стража", наложено му по друго дело още през септември 2019 година.

Разпоредителното заседание във вторник продължи през целия ден, тъй като обвиняемият е поискал преводач от български на английски език. Защитата на чужденеца на свой ред е поискала обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата за доработка, но съдът е отказал. Адвокатите на Хъл имат право да обжалват този отказ в Апелативния съд в Бургас.

Пасторът е обвинен и за педофилия и блудство. Той беше задържан преди година при специализирана полицейска акция рано сутринта в дома му в компанията на 6 малолетни и непълнолетни момчета. Бяха иззети компютър, видеокамери и други вещи, свързани с престъплението.