Патова ситуация и в църквата: Синодът не може да излъчи кандидати за патриарх

При 15 гласувания нито един митрополит не е събрал 10 гласа

Актуални новини
14:00 - 20 Юни 2024
8458
Патова ситуация и в църквата: Синодът не може да излъчи кандидати за патриарх

Патовата ситуация, в която бе изпаднало Народното събрание се пренесе и в Светия Синод на Българската православна църква. Митрополитите вече няколко часа не могат да излъчат нито един кандидат за патриарх. Необходимо е да бъдат избрани трима кандидати за трона на покойния патриарх Неофит.

Досега нито един митрополит не е събрал необходимите 10 гласа, имало е над 15 гласувания. Възможно е днес да не се изберат тримата кандидати за патриарх на Българската православна църква.

При избора на покойния Патриарх Неофит преди 12 години процедурата отне цели 2 дни и близо 30 прегласувания.

Тримата кандидати трябва за са ясни на 30 юни, когато трябва да бъде избран и новият Патриарх на Българската православна църква.

Изискванията към кандидатите са - да са митрополити от поне 5 години, да са навършили 50 години и да спазват Устава на БПЦ.

9 митрополити отговарят на тези условия. Официално тази сутрин 83-годишният Американски митрополит Йосиф обяви, че няма да участва в битката.

Така възможните кандидати са: Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Ловчанският митрополит Гавриил, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Русенският митрополит Наум, Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Пловдивският митрополит Николай.

След смъртта на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит Светият синод избра за наместник-председател на БПЦ Врачанския митрополит Григорий. Той ръководи временно Софийската митрополия и трябва да организира избора на нов патриарх.