Патриарх Ириней: Останете си у дома

Сръбската православна църква прие препоръките на властите

Новини
11:20 - 16 Април 2020
2992
Патриарх Ириней: Останете си у дома

Разбираме нуждата на хората и Църквата за честване на най-големия християнски празник Възкресение Христово, но заради сегашната епидемиологична ситуация в Сърбия и като се вслушваме в мнението на експертите, няма възможност да се отмени забраната за излизане навън на Великден.

Това се казва в съвместно съобщение на президента Александър Вучич и сръбския патриарх Ириней, цитирано от сръбските медии.

Светият Синод бе помолил държавното ръководство да отмени забраната за Великденските празници, но патриархът забеляза, че след този призив на Светия Синод мнозина, включително официални лица, са правили непремерени изявления, създавайки необективна медийна картина, която би могла да навреди на авторитета на сръбската Църква и на сръбската държава, тъй като интерпретират невярно намерението на църквата и държавата.

СПЦ досега спазваше и спазва наложените противоепидемични мерки, а държавата се стараеше да не налага решения, а да дава най-добронамерени препоръки за доброто на всички вярващи, се казва в съвместното съобщение.

След разговора с президента патриарх Ириней се обърна към сръбските вярващи с посланието, че могат да се молят и вкъщи, предаде БНР.

Епидемиологът Предраг Кон от Кризисния щаб за борба против разпространението на коронавируса по-рано изрази разочарование, че СПЦ не разбира, че се води борба за всеки човешки живот.

Сръбската академия на науките и изкуствата също се обяви вчера против предложението на Светия Синод да се позволи на вярващите в неделя, на 19 април, да излязат от къщи от пет до 10 часа, за да присъстват на църковната служба.