Патриарх Неофит на 15 септември: Днес в света на технологиите нека не забравяме печатната книга

Актуални новини
10:27 - 15 Септември 2021
974
Патриарх Неофит на 15 септември: Днес в света на технологиите нека не забравяме печатната книга

Негово Светейшество Българския патриарх Неофит отправи приветствие по повод откриването на новата учебната година.

Ето какво казва патриархът на учениците и учителите:

ОБИЧНИ В ГОСПОДА УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ,

Всесърдечно Ви приветстваме с архипастирски благослов и най-светли благопожелания по повод началото на новата учебна година.

Настъпи часът, когато мнозина от вас ще прекрачат прага на българското училище, мястото, където ще усвоите разнообразни и полезни знания. С любознателност, ревност и усърдие приемайте преподаваното от вашите скъпи учители, които, чрез богатия си педагогически опит, ще ви насочат в пътя, който ще Ви изгради като достойни българи и граждани на обичната ни Родина.

Скъпи учители,

Обръщаме се към Вас с вълнение и искрени благопожелания, макар и в пандемиологична обстановка и с предпоставки за трудно протичане на учебния процес да не угасва у Вас ревността, любовта и готовността за преподаване на добрите и градивни знания. Днес в света на технологиите, когато има все повече алтернативи в процеса на обучение, нека не забравяме ценноста и богатството на печатната книга, от която черпим не само знание и дух за отминалите времена, а чрез напечатаните букви в дълбочина се предава важността и смисъла на словото.

Убедени сме, че българският учител, който е неразривно свързан с призванието на духовно-просветната мисия на Светата Църква, ще продължи и занапред да обучава и изгражда образовани и ценящи всеки човек личности. Преподавайте ценноста на словото, защото Въплатеното Слово Божие – Господ Иисус Христос, сътвори цялото творение и извърши спасението на света и човека.

Бог да Ви укрепява и обдари с нужното във високоотговорното дело, на което сте посветили живота си!

Скъпи първокласници,

По красивия път на знанието ще срещате трудности, които ще Ви изграждат като достойни личности. С търпение и усърдие се поучавайте в полезното знание. Подражавайте на вашите достойни учители, които, водени от любов към вас, се стремят да положат градивна посока в живота ви. Господ да ви укрепява и напътства в този нов етап от живота ви!

Скъпи ученици,

Напредвайте в придобиване на полезното знание и помнете, че днес положените усилия ще бъдат възнаградени многократно в живота. Не забравяйте да се осланяте на Бога, като възраствате с любов към Него и ближния. Вие сте бъдещето на България!

Божието благословение и Неговата велика милост да бъдат с всички вас!

На добър час!

С отеческа в Христа обич,

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ