Патриарх Неофит получава наградата "Проф. Марко Семов"

Отличието е за ярко присъствие в духовния живот на нацията

Култура
11:27 - 15 Юни 2023
1261
Патриарх Неофит получава наградата "Проф. Марко Семов"

Негово Светейшество Неофит, Патриарх български и митрополит Софийски ще получи от вицепрезидента Илияна Йотова наградата "Проф. Марко Семов" за ярко присъствие в духовния живот на нацията. Това съобщи проф. Атанас Семов - съдия в Конституционния съд и син на известния журналист, писател и народопсихолог.

На церемонията, която ще се състои на 16 юни в салона на Софийската митрополия, се очаква да присъстват кметът на София Йорданка Фандъкова, Георги Първанов - президент на България от 2002 до 2012 г., бивши председатели на Народното събрание и министър-председатели, председателите на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели, ректори, академици, журналисти, интелектуалци и общественици.

Негово Светейшество няма да дава изявление за медиите, се посочва в съобщението.

Наградата е учредена през 2007 г. от Съюза на българските журналисти, Съюза на българските писатели, Сдружението за национално съхранение, община Априлци и фондацията "Проф. Марко Семов". Нейни носители са: поетът Недялко Йорданов, историкът проф. Дойно Дойнов, създателката на Класическата гимназия Гергина Тончева, режисьорът акад. Людмил Стайков и Българската академия на науките.

Чл. кор. проф. д.ф.н. Марко Семов беше един от най-ярките интелектуалци на съвременна България - страстен патриот, изключителен публицист, писател с блестящо перо и с над 60 тома литературно и научно творчество. Някои от неговите книги го нареждат сред най-четените български автори през 20-и век.

Като журналист Марко Семов е основоположник на българската телевизионна и радио публицистика с първите в България (от 1972 г.) остро публицистични предавания на живо в БНТ и БНР. Ученият проф. Марко Семов е създател на съвременната наука за българската народопсихология и основен продължител на делото на Иван Хаджийски и Тодор Панов.

Огромна популярност имат и до днес неговите пътеписи: "За Япония като за Япония", "И за Америка като за Америка", "Китай - какво си всъщност ти?"; публицистичните сборници - "Писма до България", "Когато сами си сваляме гащичките" и "Бизнес и морал", и предизвикалият много вълнения с темата за българската миграция роман "Цената", преведен на три езика.

Сред мотивите за награждаването на патриарх Неофит се посочва: "Светата Българска православна църква векове наред изпълнява съдбовна мисия в историята на България. Неесъмнена е и нейната незаобиколима мисия и днес. Патриархът на Българската православна църква винаги е бил духовен и нравствен стожер на нацията.

Негово Светейшество Патриарх Неофит изпълнява тази мисия с изключителен авторитет, с вдъхновяващо съчетание на възвисеност и смирение.

Неговата дълбока отдаденост на християнската вяра и светата ни православна църква, неговата огромна лична култура и изключително мъдро слово, докосващата всекиго човешка топлина, красотата на гласа и думите му, възвишените ценности, които винаги предава на българския народ са несъмнено, вдъхновено и вдъхновяващо основание да бъде удостоен с наградата за ярко присъствие в духовния живот на българската нация".