Патриарх Неофит поздрави богословите за новата учебна година

Общество
14:54 - 03 Октомври 2022
876
Патриарх Неофит поздрави богословите за новата учебна година

Българският патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, отправи поздравление до висшите православни богословски школи за началото на академичната учебна година, съобщиха от Българската патриаршия.

"Началото на новата академична учебна година, което съвпада в дните на светлия празник на Богородичния Покров, е за всички вас повод за двойна радост. Днес поставяте началото на още една учебна година, през която ще продължите да напредвате с вдъхновение и радост в тайните на църковното богословие. Нека тя да бъде благодатна и мирна, за да може усилията ви да принесат богат плод и заедно да можете да израснете още повече като достойни носители на Духа на Премъдростта и вестители на тайната на спасението.

Бъдете усърдни и всеотдайни в преподаването и усвояването на знанията, не жалете време и сили, но с постоянство и ревност вниквайте във вечните истини, открити ни в Писанието, в светоотеческото наследство и богослужението на светата Православна църква. Пътят, който сте избрали, е благословен и спасителен.

От вас Църквата винаги е очаквала, очаква и сега добре подготвени и високо мотивирани съработници, готови да дадат своя принос за успешното продължаване на нейната мисия, и затова тя с радост и надежда ви благославя, молитствайки за всички вас пред нашия Небесен Отец", казва в поздравлението си Негово светейшество.

Като преподаватели и студенти по богословие, сте наследници и приемници на хилядолетна и богата традиция, водеща началото си още от зората на Православната ни църква и пионерите на духовно-просветната и църковно-образователната й дейност. Зад вас стоят духоносни отци и учители, равноапостолни просветители на православния род и колоси на църковното богословие. Бъдете достойни техни ученици и последователи, и Бог винаги ще ви укрепва в избраното от вас служение, пожелава патриарх Неофит.

"По молитвите на светите равноапостолни братя Кирил и Методий и на св. Климент Охридски, Божието благословение и Покровът на Пресвета Богородица да бъдат с всички вас! На добър час! С отеческа в Христа обич и благословение", отправя благослов българският патриарх.