Патриарх Неофит прохожда с титаниев пирон в крака

Общество
12:11 - 11 Май 2022
4247
Патриарх Неофит прохожда с титаниев пирон в крака

Между 60 дни и 9 месеца може да отнеме пълната рехабилитация на българския патриарх Неофит след счупването на бедрената му кост, а за да се възстанови, той ще трябва да започне раздвижването си още днес след операцията, обясни специалист от столична болница пред Lupa.bg. 

Негово Светейшество претърпя инцидент в Богословския факултет във вторник следобед. При падане той е счупил горната част на фемура си (най-дългата и силна кост в човешкото тяло), което налага консервативен подход - операция със среден обем. При осъществяване на интервенцията в рамките на 24 часа от падането, възстановителният период е значително по-кратък, а рискът от усложнения - сведен до минимум. 

При самата хирургия за застопоряване на костта се ползва титаниев пирон. Медицинският консуматив не се покрива от НЗОК и ще струва на Софийската митрополия около 3500-4000 лева. Останалите параметри от операцията, включително грижите след извеждане в отделението на пациента се поемат от клиничната пътека. 

По информация на медията ни патриархът е в ръцете на екипа на проф. Андрей Йотов - съпругът на вицепрезидента Илияна Йотова. В Клиниката по ортопедия и травматология на частната "Софиямед" работят доказани специалисти, много от които са кадри на Институт "Пирогов" със забележителни биографии. 

Нейният срок в случай, че той се възстановява нормално, според очакванията, обаче е едва 7 дни (или между 5 и 6 дни след самата интервенция). След това той трябва да бъде изписан, а рехабилитацията на долния крайник тепърва предстои. Възможно е да се наложи преместването на главата на БПЦ в клиника по долекуване или наемането на специалисти, които ежедневно да извършват необходимите упражнения за укрепването му. 

При нормално развитие на състоянието на Патриарх Неофит, той ще бъде раздвижен още след излизането му от общата анестезия и ще бъде приканен да предприеме местене първо в болничното легло, а след това и да се изправи. Към деня на изписването си той ще трябва сам да умее да става и с помощта на проходилка да се грижи за тоалета си. Но да се къпе сам или да сяда ще бъдат трудни да усвояване отново умения. 

Обикновено възстановителният период след пертрохантерна фрактура протича в няколко фази - раздвижване с помощта на проходилка, заместването й след около 2 до 6 седмици от две патерици, след което от 2 пациентът започва да се учи да се движи с една, а накрая при пълно възстановяване - между 3 и 9 месеца, в зависимост от общото състояние, той оставя всички помощни уреди. Качването и слизането по стълби е сред най-големите предизвикателства пред тези болни, наравно с риска от залежаване.