Патриарх Неофит ще отслужи литургиите за Цветница и Великден

На Възкресение Негово Светейшество ще служи пред "Св. Александър Невски" заедно с митрополит Антоний

Актуални новини
13:00 - 10 Април 2020
2306
Патриарх Неофит ще отслужи литургиите за Цветница и Великден

Българският патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, ще оглави богослуженията за Вход Господен в Йерусалим (Цветница) и за Възкресение Христово (Великден) в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", съобщиха от Светия Синод.

На Цветница, 12 април, патриарх Неофит ще води празничната Света литургия в катедралата "Св. Александър Невски" от 9.30 часа. В съслужение с Негово светейшество ще са Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и Мелнишкият епископ Герасим.

След срещата си вчера с премиера Бойко Борисов за мерките за предстоящите богослужения за Великден, Ловчанският митрополит Гавриил съобщи, че за първи път в историята на БПЦ, на Цветница свещениците няма да раздават на вярващите върбови клонки и цветя заради изказаните опасения, че това би довело до увеличаване на заразяването с коронавируса. Премиерът Борисов също вчера съобщи, че всички литургии за Цветница и Великден ще се предават пряко от БНТ и призова в храмовете да отидат само тези вярващи, които имат животоспасяваща нужда да са в тях на тези празници.

На 16 април, Велики четвъртък, архиерейската Света литургия от 9.30 часа в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще се води от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний или от Мелнишкия епископ Герасим. В 18.00 часа, отново в патриаршеската катедрала, последованието на 12-те евангелия ще бъде оглавено от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с Мелнишкия епископ Герасим.

На 17 април, Разпети петък, от 8.00 часа в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъдат отслужени т.нар. Царски часове, вечерня с изнасянето на Светата плащеница. Службата ще бъде оглавявана от Мелнишкия епископ Герасим.

Митрополит Гавриил каза вчера след срещата с премиера Бойко Борисов, че на Разпети петък, заради мерките за сигурност, вярващите няма да минават под масата в храмовете. От Светия синод съобщиха, че по четирима свещеници в църквите ще държат плащеницата и миряните ще минават под нея, за да получат благословение.

От 18.00 часа в патриаршеската катедрала литургията за Опело Христово ще бъде водена от Мелнишкия епископ Герасим.

На 18 април, на Велика събота, от 9.00 часа в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски " ще започне архиерейска вечерня със Света Василиева литургия, оглавявана от Мелнишкия епископ Герасим.

В 23.25 часа е началото на Светата литургия за Възкресение Христово (Пасха) от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Тя ще бъде оглавена от патриарх Неофит в съслужение със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и с Мелнишкия епископ Герасим. Дядо Антоний е най-младият владика в Светия Синод. Той трябваше да лети с правителствения самолет до Израел на Велика събота и да донесе в България Благодатния огън, който всяка година слиза от небето в църквата на Божи гроб в Йерусалим. Вчера обаче Синодът промени решението си от преди седмица и реши тази година да не се ходи до Израел, а да се вземе от Благодатния огън от миналата година, който се съхранява в Синода и в епархиите.

Ловчанският митрополит Гавриил припомни вчера, че тази Великденска служба винаги започва в храмовете, след това се излиза от тях, правят се литийни шествия и се чете Евангелието, и след това - отново вярващите се връщат в църквите. За тази година Светият синод е решил вечерната служба за Великден в 23.30 часа да започне навън, защото в първия половин час от нея има най-много вярващи.

На 19 април, Великден, пасхалната вечерня (литургия) за т.нар. Второ Възкресение Христово ще започне в 11.00 часа в патриаршеската катедрала и ще се води от Мелнишкия епископ Герасим.


Снимка: Любомир Асенов