Патриархът благослови НСО (СНИМКИ)

Държавните гардове помагат на църквата за охраната на свети мощи и чудотворни икони

Актуални новини
00:19 - 20 Декември 2019
1626
Патриархът благослови НСО (СНИМКИ)

Българският патриарх Неофит благослови Националната служба за охрана (НСО). Той пожела светло посрещане на Рождество Христово и ангел пазител, който да закриля всички служители на НСО през предстоящата нова 2020 година. Това стана в четвъртък по време на официална среща в Софийската митрополия с началника на държавните гардове бригаден генерал Красимир Станчев.

В навечерието на Коледните и новогодишни празници началникът на НСО изрази благодарност за благословията на Негово светейшество и за подкрепата на Българската православна църква за дейността на служителите на Службата за охрана, в т.ч. при редица посещения на високо и на най-високо държавно равнище, както и във важните за охранителната служба на България събития, съобщиха от пресцентъра на НСО.


По време на разговора Светейшият патриарх Неофит открои дългогодишното добро сътрудничество между Българската православна църква и Националната служба за охрана, особено при посещенията у нас на Вселенския патриарх Вартоломей и на Руския патриарх Кирил. НСО оказва съдействие на БПЦ и при многобройните посещения на свети мощи и чудотворни икони.


Бригаден генерал Красимир Станчев потвърди готовността на НСО да бъде на разположение при необходимост на църквата при организирането на международни инициативи и дейности.

На срещата бе обсъдено и осигуряването на охраната на Патриаршеската катедрала в предстоящите Рождественски и новогодишни празници.


В срещата участваха Техни Преосвещенства Менишки епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, иконом Николай Георгиев, началник на отдел „Връзки с обществеността” при Светия Синод.