Патриархът благослови подаръци за медиците от първа линия

Общество
20:57 - 01 Юни 2020
2834
Патриархът благослови подаръци за медиците от първа линия

На 1 юни, по случай Международния ден на детето, с благословението на патриарх Неофит, бяха раздадени подаръци на здравните работници от първа линия в борбата срещу COVID-19 в няколко столични болници. Това съобщиха от Българската патриаршия.

Инициативата за благодетелната акция е на доброволците към храма "Рождество Христово" в столичния кв. "Младост", организирани от храмовото духовенство и ръководени от Велина Андонова - преподавател по вероучение в храма, с помощта на майор доц. д-р Георги Попиванов - хирург във Военномедицинската академия /ВМА/.Раздадени са общо 700 пакета с икони, с образователни книжки и с лакомства за децата на медиците от ВМА, УМБАЛ "Александровска", УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", УМБАЛ "Св. Иван Рилски" и от Центъра за спешна медицинска помощ в София.

В началото на акцията се е включил Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарх Неофит, както и архимандрит Евтимий и йеродякон Вартоломей, който са съпроводили доброволците и в останалите медицински заведения.

Епископ Поликарп е връчил икони на полковник доц. д-р Георги Попов - началник на Катедрата "Инфекциозни болести" във ВМА, и на подполковник д-р Данчо Дилков - началник на Клиниката по психиатрия и военна психология във ВМА. Икони са получили и проф. д-р Костадин Ангелов - изпълнителен директор на Александровска болница, както и на останалите директори на медицинските заведения. Владиката е благодарил на "всички медици за техните трудове, постоянство и жертвоготовност". Всички медици са получили и по една книга за хирурга св. Лука Войно-Ясенецки.