Патриархът се изправи на крака и вече ходи сам

Дядо Неофит получи наградата "Проф. Марко Семов" за принос към духовното израстване на нацията

Актуални новини
13:15 - 16 Юни 2023
3942
Патриархът се изправи на крака и вече ходи сам

Патриарх Неофит получи днес на тържествена церемония наградата "Проф. Марко Семов" - за ярко присъствие в духовния живот на нацията, като поводът е 75-ата му годишнина, която той отбеляза през октомври 2022 г. Наградата беше връчена на патриарх Неофит от вицепрезидента Илияна Йотова на церемонията, която се състоя в салона на Софийската митрополия.

Освен тази добра новина има и още една - след няколкомесечни здравословни проблеми патриархът най-накрая се изправи на крака, вече може да ходи сам, без да бъде поддържан от църковни служители и изглежда във видимо по-добро здраве. Негово Светейшество прие в личните си покои в Софийска митрополия голяма група от външни хора, което означава, че вече му е разрешено да контактува с повече хора, без да има опасност някой да го зарази с вирус.

На литургиите за Коледа, Великден и Гергьовден дядо Неофит изглеждаше видимо зле, през по-голяма част от времето той седеше на патриаршеския трон или на стол, а посланията от негови име бяха четени от някой от митрополитите или епископите. Днес патриарх Неофит прие с усмивка и вицепрезидента, и многобройните гости, които изпълниха салона на Софийската митрополия, където живее той в качеството си на патриарх и Софийски митрополит.

Негово Светейшество с блага усмивка благослови всички присъстващи. Той изглежда още по-добре дори и от преди два дни, когато прие на лична среща в Софийската митрополия новия премиер акад. Николай Денков и благослови него и правителството.

"За мен днес е изключителна чест, че мога да връча тази изключителна награда - за принос към духовното израстване на българската нация. За мен е изключителна чест да бъда в този храм (Софийската митрополия). Всеки път, когато идвам тук и се покланям, целувайки ръка на нашия патриарх, ме обзема едно особено чувство, слушайки мъдрите му думи, благия тон, напътствията - чувство на просветление, на помирение със самата мен. Чувство на гордост, че България има такива личности и че винаги, когато на човек му е най-трудно и когато има най-дълбоките съмнения, колебания, може да дойде и да получи съвет от него", каза Илияна Йотова.

Тя заяви отново, че за нея е изключителна чест да връчи наградата на името на проф. Марко Семов на патриарх Неофит и благодари на всички, които са я създали.  

Наградата е учредена през 2007 г. от Съюза на българските журналисти, от Съюза на българските писатели, Сдружението за национално съхранение, община Априлци и фондацията "Проф. Марко Семов". Нейни носители са: поетът Недялко Йорданов, историкът проф. Дойно Дойнов, създателката на Класическата гимназия Гергина Тончева, режисьорът акад. Людмил Стайков и Българската академия на науките.

Към присъстващите на церемонията вицепрезидентът се обърна с думите: "Живеем в едно съвремие, в което вечната борба между доброто и злото продължава. За съжаление, съвремие, в което враждата и омразата сякаш взимат връх, време, в което конфликтите, конфронтацията са навсякъде около нас и кризите следват една след друга".

Илияна Йотова добави, че живеем и във време, в което не ни остава нищичко, за да помислим за ближния до нас и за това, от което той има нужда, а много хора днес имат нужда. "Само за секунда да си представим и да се пренесем на запад - в нашата страна, и да видим какви са бедствията, а едновременно с това сякаш политическата интрига е извън времето и пространството.

Тази интрига, която интересува шепа хора, но която е завладяла мисли на медии и мисли на хора. Слава Богу, разделението, което някои говорят, че го има в нашето общество, го няма сред хората", каза вицепрезидентът в словото си.