Пътуваме в тунел под Шипка през 2026-а

Общество
15:14 - 08 Юни 2022
3203
Пътуваме в тунел под Шипка през 2026-а

Един от най-важните проекти за цяла Северна България наред с автомагистрала "Хемус" е тунелът под Шипка. Той е замислен още преди 125 години, но едва преди няколко години, при управлението на Бойко Борисов, се стигна до реален проект и избор на изпълнител. Договор обаче така и не бе подписан, тъй като нямаше пари.

След множество отлагания и дори закани на сегашния министър на регионалното развитие Гроздан Караджов, че е нужно ново проектиране и нова процедура за избор на изпълнител, в крайна сметка днес, 8 юни, ще бъде подписан договорът с избраното още преди година обединение.

Предложената цена от консорциум ПСВТ, в който влизат "Хидрострой", "Пътни строежи - Велико Търново" и "Пътинженерингстрой-Т", е 358 млн. лв. с ДДС и до момента няма информация строителят да иска индексация на сумата поради драстичното увеличение на цените на суровините и строителните материали.

От АПИ препотвърдиха за "Капитал", че ще се подпише договор за тази сума и че може само да се спекулира относно евентуалното преиндексиране за в бъдеще.

Ако всичко върви по план, бързото преминаване през Стара планина може да стане факт през 2026 година.

Другият договор, който се подписва днес, е с избрания изпълнител за строителен надзор - ДЗЗД "Трансконсулт - Свеко" с участници в него "Трансконсулт - БГ" и "Свеко Енергопроект". Стойността на договора е почти 6.5 млн. лв. с ДДС.