Пътят към Рая: Сектанти измряха от глад в Кения

Полицията откри 58 трупа на последователи на псевдохристиянски култ

Новини
15:28 - 24 Април 2023
2168
Пътят към Рая: Сектанти измряха от глад в Кения

Кенийската полиция е открила 58 тела, предимно в масови гробове в гора в Източна Кения, за които се смята, че са на последователи на псевдохристиянски култ, които са вярвали, че ще отидат в Рая, ако гладуват, съобщи началникът на полицията в страната, цитиран от Ройтерс.

Броят на починалите, който се увеличава с извършването на ексхумации, може да нарасне още повече. Кенийският Червен кръст съобщи, че 112 души са били обявени за изчезнали в специална приемна, създадена в местна болница.

Последователите на самопровъзгласилата се Международна църква "Добри новини" са живели в няколко уединени селища в район от 800 акра в гората Шакахола.

Генералният инспектор на полицията в Кения Джафет Куме, който посети местопроизшествието, каза, че броят на починалите включва 50 души,

намерени в масови гробове, както и осем, които са открити живи и измършавели, но по-късно са починали.

Той добави, че 29 оцелели са били спасени и полицията все още издирва потенциални други жертви на култа.

"Съдебномедицински следователи, детективи от отдел "Убийства", други полицейски служители, както и някои правителствени патолози са тук с нас, провеждайки разследвания и извършвайки ексхумации", заяви Куме пред кенийската телевизия.

Лидерът на култа, Пол Макензи, е бил арестуван на 14 април след

сигнал за съществуването на плитки гробове, съдържащи телата на най-малко 31 от неговите последователи.

Куме каза, че 14 други членове на култа са задържани от полицията.

Макензи е бил изправен на 15 април пред съда в Малинди, където съдията е дал на полицията 14 дни да проведе разследване, а заподозреният е бил задържан. Кенийските медии съобщиха, че той отказва храна и вода.

Президентът на страната Уилям Руто каза, че ученията на Макензи противоречат на всяка автентична религия.

"Г-н Макензи... се преструва и се представя за пастор, докато всъщност е ужасен престъпник", каза Руто.

Той добави, че е инструктирал съответните агенции да стигнат до първопричината за случилото се и да се справят с "хора, които искат да използват религията, за да прокарват странна, неприемлива идеология в Република Кения, която причинява ненужна загуба на живот".