Пътят на България към Запада минава през Русия

Разделението на русофили и русофоби изглежда малко смешна, коментира Петър Стоянов

Политика
12:16 - 03 Март 2020
3083
Пътят на България към Запада минава през Русия

Нямаме адекватен прочит на историята, и слава Богу че започна. Учените дължат това на българското общество. Аз съм за един дебат, който обаче да не разделя българската нация, защото отдавна сме много разделени.

Това коментира навръх националния празник президентът Петър Стоянов в студиото на Нова телевизия. Той направи кратка ретроспекция на това, което се е случило на 3 март и обясни, че договорът от Сан Стефано се подписва от дипломатите на Великите сили и неговото достойнство е в това, че очертава истинските граници на голямото българско землище.

То обаче е очертано още по-добре във фермана, подписан от султана през 1870 година, с който се признава независимата българска Екзархия, в чиито граници влиза и днешна Македония, нещо, което е нямало шанс да се случи със Санстефанския договор.

Според него нашата обърканост е в лутането от крайност в крайност. Разделението на русофили и русофоби изглежда малко смешна. Нашата трайна ориентация е била към Запада, но тя е свързана с българското русофилство. Именно в Русия са се образовали будните българските младежи. През Русия мина пътя на България към Запада. Ето и един куриоз - най-големият русофоб Стамболов е учил в Русия, а Гешев – най-големият русофил, е учил в Лондон, аргументира тезата си Петър Стоянов.